Плюсове и минуси за футбола след Brexit

Британският футбол може радикално да се промени, ако Великобритания излезе от Европейския съюз, сочат експерти в областта.

Някои въздействия няма да се усетят, но други могат да влязат в сила веднага. Правилата за Висшата лига обаче може би ще претърпят промени в следствие на случилото се.

Тази сутрин станаха ясни резултатите от референдума във Великобритания, според който малко повече от половината искат да напуснат пределите на Европейския съюз.

Според изследванията заради т.нар. Brexit повече от 400 играчи могат да загубят правата си за работа на Острова. Специалисти сочат, че това ще даде шанс на повече местни таланти да се провят по родните терени.

Повече от 100 футболисти могат да загубят правата си за английската Висша лига. Според правилата играчите извън Съюза трябва да имат изиграни определено количество срещи за националния отбор на страната си, за да получат работна виза, пише gong.bg

Заради падането на стойността на лирата след вота, британските клубове ще трябва да вадят повече пари, ако закупуват играчи от други страни, за да могат да компенсират разликата. Докато топ клубовете няма да усетят сериозно валутния проблем, по-малките ще пострадат сериозно.

Досега много млади таланти от Европа можеха да се присъединят към академиите в Англия. Въпросът сега е колко от тези играчи ще бъдат допуснати сега във Великобритания? Трудностите пред тях ще се увеличат значително.

Феновете също ще бъдат засегнати от евентуалното излизане от ЕС. Падането на лирата ще направи пътуването на привържениците по футболни мачове по-скъпо. Заради икономическите показатели може да се стигне до по-ниска посещаемост на двубоите. Всичко това вероятно ще се отрази много сериозно на малките отбори.

Top