Победители в състезание влизат в Техническия университет без изпит

matematika

Филиалът на Техническия университеет в Пловдив ще стане за четвърти пореден път домакин на регионалното състезание “Мога и зная как”. Състезанието е организирано от професионалната гимназия по Електротехника и електроника в Пловдив. В него участват ученици от сродни професионални гимназии от Смолян, Петрич, Мадан, Гоце Делчев, Кюстендил, Пловдив, Банско, Панагюрище.

Ще участват 12 отбора с по двама състезатели – общо 24 ученици. На практика състзанието се вмества в кандидт-студентската кампания на университета, защото учениците, които покажат добри умения и знания ще бъдат поканени и записани в Техническия университет – филиал Пловдив без приемен изпит. На състезанията идват ученици, за които електрониката и електротехниката са интересни, вече имат придобити знания и технически сръчности и впоследствие стават отлични студенти и инженери, коментира проф. Михаил Петров – директор на филиала на Техническия университет в Пловдив.

Доцент Иван Костов – ръководител на катедра “Системи за управление” в Техническия университет – филиал Пловдив е и ръководител на журито, което ще оценява двадесет и четирите състезатели. Той обясни правилата: “В състезанието “Мога и зная как” всеки ученик се състезава за себе си, като за 50 минути трябва да сглоби електрически модул – например металотърсач, да опише технологично действияпта си и след това за още 20 минути да реши тест с 30 въпроса. После оценяващите проверяват как и доколко работи сглобеният уред, както и отговорите на теста. Резултатите на състезателите се оценяват по система от максимум 100 точки. Индивидуалните постижения се преизчисляват и по шестобалната система

Състезателите са разделени в младша/9-ти и 10-ти клас/ и старша /11-ти и 12-ти клас/ възрастови групи, поясни още доцент Костов, а практическите и теоретическите здачи са съобразени с наученото в професионалните гимназии за всяка възраст.

Регионалното състезание “Мога и зная как” ще се проведе в залите на Техническия университет – филиал Пловдив. Стартът е в петък, 13 февруари от 12 часа. Спонсорът на състезанието предоставя на състезателите електрическите и електронни елементи, схемите за техния монтаж и уредите за монтиране, както и награди за участниците и победителите.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top