Повдигнати пешеходни пътеки ще пазят асеновградчани на пътя

Блъснаха 56-годишен на пешеходна пътека в Пловдив

Община Асеновград започва изграждането на изпъкнали неравности и повдигнати пешеходни пътеки по най-натоварените булеварди в града. Местоположението им е определено с решение на Комисията по безопасност на движението.Две от тях ще бъдат разположени двупосочно на бул. „България”  в посока от и за Смолян.

„Интензитетът в този участък е изключително натоварен, често стават инциденти, има и смъртни случаи”, мотивира решението ресорният заместник-кмет  Димчо Темелков.

За безопасно пресичане ще бъдат монтирани повдигнати пешеходни пътеки в района на училище „Никола Вапцаров” и професионална гимназия „Св. Димитрий  Солунски” в града. Трета повдигната пешеходна пътека ще бъда разположена на изхода на Асеновград в посока село Поповица.

Рисков участък е разклонът към историческата Асенова крепост. „Пешеходният маршрут  пресича главния път за Смолян, което го прави опасен не само за туристите, но и за водачите на автомобили”, каза Темелков.

Общината е съгласувала  проект  с Агенция „Пътна инфраструктура” и там скоростта също ще бъде ограничена с повдигната пешеходна пътека.

Пет пешеходни пътеки пък ще бъдат осветени. Светлинни сигнализации ще бъдат монтирани на булевардите „България” и  „Васил Левски”, в района на болницата и пожарната в града, както и в зоната на Стария съвет. Пътеките са разположени в тъмни участъци, далеч от уличните стълбове.

Проектът за обезопасяване на рисковите зони  ще струва на общината около 30 хиляди лева, уточни Димчо Темелков.

Подобни статии

Top