Повдигнаха обвинение на 8 от задържаните за 108 кг амфетамин

amfetamin

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем от участниците в организирана престъпна група за разпространение и трафик на наркотици. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Те бяха задържани на 28 януари 2016 г. на паркинга на хипермаркет „Джъмбо“ край Пловдив при специализирана операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Вижте повече ТУК.

Обвинения са повдигнати на Георги Христов, ръководител на групата, Александър Киров, Иво Кръстанов, Иван Иванов, Мартин Иванов, Енчо Янакиев, Насер Али Алшдаифат от Йордания и палестинецът Мохамед Салех Еуида. Двамата чужди граждани са законно пребиваващи в България.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от септември 2014 г. Арабските граждани са поръчвали големи количества амфетамин, за да го пласират в държави от Арабския полуостров. Има данни, че част от наркотика е бил предназначен за българския пазар, а опаковките на друга част от амфетамина бяха с надпис „Германия“.

Установява се къде и от кого е бил произведен синтетичният наркотик, кои са крайните купувачи на дрогата и къде – в България и в чужбина. Извършени са претърсвания и изземвания на повече от 30 сгради и автомобили. Разпитани са повече от десет свидетели, назначени са 5 съдебни експертизи.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на осмината участници в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Утре – 31 януари 2016 г., в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top