Поверия и традиции за здраве и късмет на Гергьовден

Гергьовден – денят на християнския светец Георги, който според народните поверия е защитник на овчарите и стадата, се отбелязва като земеделски и скотовъден празник.

Днес е първият ден в годината, когато добитъкът се изкарвал на паша. Скотовъдците освен това доят овцете, а на трапезата се слага агнешко месо и се пие овче мляко.

Още преди да е изгряло слънцето моми и момци берат цветя и билки, от които правят венци и окичват със зеленина врати и прозорци.

На Гергьовден се правят също магии с конци. Момите връзват на трендафила жълт конец, а на ръката червен. На сутринта конците се разменят три пъти. Смята се, че чрез трендафила болестите си отиват.

За овчарите и говедарите се приготвят специални кравайчета. Носят им се на кошарите, обикаля се с тях три пъти за защищаване от магии и болести. На кръста се връзват върба или дрян, също и три стръка ръж или ечемик. Вярва се, че това ще ги предпази от болки в кръста.

На Гергьовден на особена почит са вълшебствата на водата. Къпането на празника в реката, се вярва, че предпазва от треска.

За оздравяване болните се провират три пъти под вековно дърво. Къпят се и в лява вода – там, където водата завива на ляво.

Вярва се, че това ще им донесе изцеление. Пие се студена вода на гладно, като се вярва, че тя ще прочисти кръвта. Още по-добре е, ако водата се пие от нова стомна.

Съдовете за вода се пълнят с отвори, обърнати по течението, а не срещу него. По такъв начин, за да влезе в стомната водата се обръща обратно и става лява вода. А тя се използа при баене и лекуване на екземи или болни очи.

Водата, която се носи на Гергьовден , е необходимо да е от място, където са се къпали и мили жените преди изгрев. С роса от Гергьовден, хваната на брадвата се лекуват екземи, ранички и струпеи. С нея се замесват също обредните хлябове, подквасва се и млякото.

На Гергьовден млади и стари се търкалят в росата за здраве, тъй като всичко в тази магическа утрин е покрито с блага роса.

Клонка от глог поставена на кръста на Гергьовден, се вярва, че предпазва от болки по време на работа.

На празника през целия ден хората се кичат със свежи цветя, за които се смята, че предават магическата сила на природата, отключена през този ден.

А най-възрастната жена в къщата удря децата под завивките с клонче коприва за да са здрави. Ако в съда с кръвта от жертвеното агне се постави коприва, се вярва, че по-късно с нея могат да се лекуват обриви и други кожни болести.

На Гергьовден който стане пръв, измива лицето си с коприва и удря спящите в къщата по ходилата с коприва, за да са пъргави през лятото.

Ако на този ден жените носят китка от коприва над челата си, вярва се, че това ще ги предпази от главоболие.

Кокалчето от предния десен крак на агнето за Гергьовден се пази, тъй като се вярва, че служи за лек и против уроки. Ако има дете с болно гърло, то се загрява и с него се маже болното място.

И още едно, много важно поверие. Смята се, че всяка капка дъжд, паднала на Гергьовден, е жълтица.

 

Подобни статии

Top