Погват длъжниците към местната хазна в Асеновград

Община Асеноврад преприема акция по събиране на неразплатените задължения към местната хазна на физически и юридически лица. На длъжниците, чийто брой е над 15 хиляди, са изпратени уведомителни писма. Акцията е свързана с ниската събираемост на местните данъци и такси, която към днешна дата е около 70%, съобщи кметът Емил Караиванов.

41 милиона 242 хиляди лева са приходите в общинската хазна в Асеновград, уточни кметът. Това е с около 3 милиона 618 хиляди лева повече, в сравнение с плана и след актуализацията на финансовата рамка. Местните приходи възлизат на близо 27,5 милиона лева, което е около 66,5 %  изпълнение от годишния план.

„Имаме почти за всички данъци и такси около 70% изпълнение на тазгодишните налози и 20% стари вземания“, коментира Караиванов

Затова общината предприема акция по повишаване на събираемостта на местните данъци и такса битови отпадъци, поясни той.

„До момента са изпратени уведомителни съобщения на длъжници към община Асеновград на 14300 физически лица и 880 юридически лица. След получаване на тези съобщения ще предприемем други мерки за повишаване на събираемостта, които са свързани със събиране чрез съдия-изпълнител“, предупреди д-р Караиванов.

Над 33 милиона лева се очаква да бъде бюджетът на община Асеновград за 2016 година, съобщи още градоначалникът. От тази сума около 16 милиона лева са планираните приходи от делегираните от държавата дейности, подобна ще бъде и сумата на заложените местни приходи. Данните обаче не са окончателни, тъй като държавният бюджет още не е приет, допълни кметът и покани асеновградчани на обществено обсъждане на финансовата рамка в понеделник от 16:00 ч.

Подобни статии

Top