Погребение на одриски владетел търсят в Малтепе (СНИМКИ И ВИДЕО)

Погребение на голям одриски владетел или фамилна надгробна могила на няколко поколения тракийски големци очаква да открие в третата най-голяма могила на Балканския полуостров – Малтепе край село Маноле, директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив Костадин Кисьов. „Около Пловдив не е намирана гробница на одриски владетел, така че това би могло да се случи в тази могила, посочи топархеологът.

Според него в могилата, която със сигурност е част от огромния некропол от над 50 могили на територията на Пловдивска област, може да се очаква да бъдат намерени погребенията на поне 7-8 тракийски големци. Податки за това има заради намерените останки от кости в съседната по-малка могила, проучена през 2000-та година, където се е намирал крематориум. Там са изгаряли телата на починалите заможни траки, обясни доц. д-р Кисьов.

Досега могилата Малтепе не била проучвана, а от нея в Археологическия музей имало само няколко бронзови предмета от 20-те и 30-те години на миналия век. Археолозите се надяват тя да е непокътната и в нея да има централно погребение, върху което да са извършвани други. Това щяло да позволи по-доброто й експониране.

Данни за могилата Малтепе имало още от 1879 година, посочи Кисьов. Според него тя датира от периода І-ви в. пр.Хр. до ІІІ-ти в.сл.Хр.

Могилата ще бъде проучена със средства по Норвежката програма. Над 1 млн. 600 хиляди лева /близо 806 хиляди евро/ са спечелени от Община Марица за срок от 18 месеца до март 2017 г. Инициативата е съвместна с Министерството на културата и Областната управа на Пловдив и ще се осъществява в партньорство от Археологическия музей и Община Марица.

По проекта ще бъдат изградени информационен център, музей на открито, където ще бъдат експонирани открити при проучванията в могилата находки, както и такива, намирани на територията на община Марица. Ще се изградят също зали за образование, обучение и сътрудничество в областта на археологията и изкуствата. Ще има и площи за научно-изследователска дейност на студенти. Предвижда се изграждането на паркинг за автобуси, ограда около самата могила, площадка за депониране на пръст, парк и разбира се – мултимедия.

Предстои да бъдат проведени процедурите по ЗОП и да бъдат избрани фирми-изпълнители. Над 100 души ще бъдат назначени по време на строителството, а впоследствие също ще има персонал, който ще охранява и обслужва музея на открито.

На практика могилата е най-голяма на територията на България. Диаметърът й е 90 метра, а височината – 22 метра. В превод от турски наименованието й означавало Голяма могила, разказа кметът на Марица Димитър Иванов.

Освен средствата по проекта, общината също е заделила 50 хил.лв. за разкопките.  Проучванията в нея ще продължат 3 години, а самият проект – 18 месеца. Доц. Кисьов се надява да може да разкопае и района около могилата, тъй като имало вероятност там да има останки от тракийски колесници.

Целта е този обект да стане част от програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019, посочиха още авторите му.

Подобни статии

Top