Подготвят техническото задание за проектиране на площад „Централен“

Работи се по изготвянето на техническото задание за площад „Централен“, основните акценти се подготвят от португалския екип, който спечели конкурса, обяви кметът на Пловдив Иван Тотев. Той е категоричен, че до края на седмицата проектът трябва да бъде съгласуван и да започне подготовка за възлагане на процедура за инженеринг.

Градоначалникът съобщи, че има решение техническият проект да се изготви в инженерингова процедура, която да включва и строително-монтажните дейности. По този начин ще се съкратят сроковете , за да може в началото на месец юни да се обяви процедурата за проектиране на площадното пространство.

„Политиката , която продължаваме да следваме е изцяло в духа на проекта, който спечели конкурса. Ще бъде с двуфазово изпълнение и реализиране на всички площадни пространства, включително зоните около бул. „Цар Борис I Обединител“, Голямата базилика и пешеходните подлези.

Тотев прогнозира, че техническият проект за реконструкцията на площад „Централен” може да бъде готов през следващата година. В началото на месец юли е насрочено и поредното дело за собствеността на павилионите до Централна поща. Община Пловдив претендира, че постройките попадат в регулация, която не може да бъде възстановена.

„Ако общината спечели делото, павилионите ще бъдат премахнати и територията ще влезе в площадното пространство. Ако загуби делото общината ще трябва да стартира процедура по отчуждаване. Ние сме с ясна позиция, че павилионите попадат в площадното пространство и неслучайно заложихме проектирането и в тази територия и връзката с Одеона”, каза кметът.

Той  допълни, че през месец август предстоят мащабни ремонти в Пловдив. Започва реконструкцията на бул. „Коматевско шосе” със средства от Европейската банка за възстановяване и развитие. Намерението на местната администрация е през август да се извършват строително-монтажни дейности и по булевардите „Руски“, „Шести Септември“ и „Васил Априлов“.

Подобни статии

Top