„Подкрепа“ иска общински фонд „Здраве“, сестрите искат по-високи заплати

podkrepa (3)

Общински фонд „Здраве“, който да подкрепя със средства закъсали общински здравни заведения, иска регионалната структура на КТ „Подкрепа“. Поводът е ситуацията в МБАЛ „Св. Мина“, която е заплашена от несъстоятелност и заради това се стигна до оставката на управителя д-р Борис Джурджев.

Според председателя на синдиката в Пловдив Атанас Кръстев, подобен фонд ще доведе до по-голяма гъвкавост спрямо частните здравни заведения, които са пряка конкуренция на общинските и държавните.

„Този фонд ще даде възможност и за по-силен контрол от общината“, коментира Кръстев. „Защото иначе администрацията е като един пожарникар: пламне огъня и тя отива веднага с маркуча да гаси“, допълни Кръстев. По думите му идеята ще бъде лансирана на специален съвет и тепърва ще се обсъжда. Съществувал вариант този фонд да е подобен на фонда за Летище „Пловдив“ и да се финансира от общинския бюджет. Финансовата структура обаче можела да получава средства и от други места.

В момента синдикатът провежда разговори с новото ръководство на бившата Първа градска болница, за да се защитят правата на синдикалните членове. Техният брой е над 70 души при общо около 100 лекари и медицински сестри, уточни Кръстев.

„Нашата цел е да се измъкне дружеството от варианта на несъстоятелност и да не се стигне до сливане с Втора градска болница“, допълни синдикалният лидер.

Според него към края на миналата година от лечебното заведение са дължали 3-4 заплати и допълнително материално стимулиране на персонала. Ситуацията там била тежка, заплатите – ниски и макар че нямало напуснали, нямало и желаещи да работят в лечебното заведение.

Бунтуват се и медицинските сестри в Пловдив, които настояват за увеличение на заплатите. В момента сестрите получавали 520 лева работна заплата, но след вдигането на минималната ставка и на фона на инфлацията, възнагражденията им стават много ниски, обясни Атанас Кръстев. Тепърва ще уточняваме какво повишение ще поискат средните медицински кадри, допълни синдикалистът.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top