„Подкрепа“ иска общински фонд „Здраве“, сестрите искат по-високи заплати

Общински фонд „Здраве“, който да подкрепя със средства закъсали общински здравни заведения, иска регионалната структура на КТ „Подкрепа“. Поводът е ситуацията в МБАЛ „Св. Мина“, която е заплашена от несъстоятелност и заради това се стигна до оставката на управителя д-р Борис Джурджев.

Според председателя на синдиката в Пловдив Атанас Кръстев, подобен фонд ще доведе до по-голяма гъвкавост спрямо частните здравни заведения, които са пряка конкуренция на общинските и държавните.

„Този фонд ще даде възможност и за по-силен контрол от общината“, коментира Кръстев. „Защото иначе администрацията е като един пожарникар: пламне огъня и тя отива веднага с маркуча да гаси“, допълни Кръстев. По думите му идеята ще бъде лансирана на специален съвет и тепърва ще се обсъжда. Съществувал вариант този фонд да е подобен на фонда за Летище „Пловдив“ и да се финансира от общинския бюджет. Финансовата структура обаче можела да получава средства и от други места.

В момента синдикатът провежда разговори с новото ръководство на бившата Първа градска болница, за да се защитят правата на синдикалните членове. Техният брой е над 70 души при общо около 100 лекари и медицински сестри, уточни Кръстев.

„Нашата цел е да се измъкне дружеството от варианта на несъстоятелност и да не се стигне до сливане с Втора градска болница“, допълни синдикалният лидер.

Според него към края на миналата година от лечебното заведение са дължали 3-4 заплати и допълнително материално стимулиране на персонала. Ситуацията там била тежка, заплатите – ниски и макар че нямало напуснали, нямало и желаещи да работят в лечебното заведение.

Бунтуват се и медицинските сестри в Пловдив, които настояват за увеличение на заплатите. В момента сестрите получавали 520 лева работна заплата, но след вдигането на минималната ставка и на фона на инфлацията, възнагражденията им стават много ниски, обясни Атанас Кръстев. Тепърва ще уточняваме какво повишение ще поискат средните медицински кадри, допълни синдикалистът.

Подобни статии

Top