„Подкрепа“ със съдебен иск за дискриминация срещу Община Асеновград (СНИМКИ)

КТ „Подкрепа“ ще заведе съдебен иск срещу Община Асеновград за дискриминация по синдикален признак. Това съобщи председателят на Регионалната структура на синдиката Атанас Кръстев. Причината е, че синдикалната организация в общинското здравеопазване, която има 18 членове е получила отказ да сключи с общината Колективен трудов договор /КТД/.

„Такъв договор е подписан с КНСБ в сферата на здравеопазването, а на нас ни бе препоръчано да се присъединим към него“, посочи адвокат Христо Даскалов, зам.-председател на КТ „Подкрепа“ в Пловдив. По думите му при две синдикални организации е задължително да бъдат проведени общи преговори и да се подпише общ КТД с еднакви клаузи и за двата синдиката.

„На практика Община Асеновград не ни признава за синдикат“, категоричен беше Атанас Кръстев.

Проблемът съществува от миналата година, когато е била учредена организацията ни в общинското здравеопазване. В началото тя е наброявала 21 души, но впоследствие трима от тях са преминали в редиците на КНСБ. Те били заплашени, че ще бъдат съкратени, уточниха от „Подкрепа“. на 17 април, миналата година, е започната процедура за сключване на КТД с общината. До днес такъв няма., а на 29 януари 2016 г. синдикатът е получил отговор, в който се казва, че единственият вариант е членовете му да се присъединят към действащия КТД, подписан с КНСБ. Този договор е анексиран на 22 април 2015 г. с нови клаузи, според които медицинските сестри в училища и детски градини получават по 615 лева заплата – с 35 лева повече, отколкото останалите медицински кадри, които не попадат в рамките на подписания КТД.

„Многократно сме опитвали да се срещнем с кмета, но го крият от нас“, заяви председателката на асеновградската структура в системата на общинското здравеопазване Нели Стоева. Според адвокат Христо Даскалов пък, регионалното ръководство е провело срещи с д-р Емил Караиванов още миналата година и той е изразил съгласие да се подпише КТД, но досега това не се е случило.

Въпросът е бил поставен и на областен съвет по социално сътрудничество, като след това тогавашният областен управител Розалин Петков е сезирал Комисията за защита от дискриминация /КЗД/. Оттам са отговорили, че вариантите са да бъдат започнати отделни дела за дискриминация или да се стартира съдебна процедура. „Ние избрахме втория вариант“, посочи адвокат Даскалов.

„По наша информация в действащия КТД в общината има и незаконосъобразни клаузи, според които за част от общинските служители са разписани повече дни допълнителен отпуск, отколкото за останалите. За кмета този отпуск е 12 дни. Това трябва да се гласува от Общинския съвет“, коментира още Даскалов и показа документ, в който сред тези служители, освен кметове и зам.-кметове, е и чистачката на ГБ „Паисий Хилендарски“.

„Имаме доста сигнали за нарушения и корупция в община Асеновград“, посочи Атанас Кръстев. Той обаче отказа да обясни за какво става дума, тъй като тези сигнали били извън синдикалната сфера. Но и той, и Нели Стоева бяха категорични, че има сигнали за натиск и заплахи спрямо членове на КТ „Подкрепа“, а другият синдикат се използва за политически цели.

„Ние проблем с колегите от КНСБ нямаме, имаме проблем с общинското ръководство“, заключи адвокат Христо Даскалов.

Подобни статии

2 Коментара

  1. rosko написа:

    бря бряя че в тая община всичко на ненормиран работен ден ли е, не са ли от 8 до 5

  2. bosko написа:

    На мен по ме притеснява факта, че Кмета като работодател си е дал сам на себе си 12 дена допълнителен платен годишен отпуск. Това законно ли е?

Top