Подменят шофьорските книжки и след 15 години без изпит

Срокът на валидност за шофьорските книжки при най-често срещаните категории в България е 10 години. Този вид документи обаче не са от задължителните за подмяна.

Заради това от КАТ – Пловдив нямат данни колко пловдивчани използват възможността да сменят дори и след толкова дълъг срок свидетелствата си за правоуправление. Глобата за закъснелите водачи, които не са подменили книжките и талоните си, е между 20 и 150 лева, често обаче санкциите не се прилагат.

Напоследък са зачестили случаите на пловдивчани, които подават документи за преиздаване на шофьорска книжка много след изтичане на 10-годишния й срок на валидност. Има дори прецеденти, когато шофьори, които не са управлявали автомобил повече от 15 години, отиват да си извадят нов документ. Пречки няма, защото преиздаването на нова шофьорска книжка, не е обвързано с тестове или проверка на нивото на компетентност.

Преди 15 години определено движението е било едно. Сега е друго, т.е интензивността на движението е много по-голяма. Трябва повече внимание, по-добри реакции и изобщо цял комплекс от качества, коментира автомобилният инструктор Николай Балтов.

Според автомобилните инструктори човек, който с години не е управлявал автомобил, има променени реакции и губи способност да преценява условията на пътя и правилно да действа в моменти на криза.

Хубавото е, че в последно време има доста такива хора, които по собствено желание искат да си опреснят уменията. Кое ги кара? Може би първо страхът, а не и на последно място, че напоследък стават доста пътно-транспортни произшествия, допълни Балтов.

Инструкторите съветват в подобни случаи да се вземат поне 10 часа кормуване за опресняване на знанията и уменията. От КАТ пък напомнят, че бележката за получаване на нова книжка, не дава право за управление на автомобил, ако срокът на свидетелството за правоуправление е изтекъл.

Подобни статии

Top