Подменят 5600 лични карти на пловдивчани заради грешка

Подменят 5600 лични карти на пловдивчани заради грешка

Пловдивската полиция започна подмяната на 5600 лични карти, издадени през 1999 година в пловдивска област. Притежателите им са възрастни хора, които преди 16 години са навършили 58 години и са имали право на безсрочен документ за самоличност.

Пловдивската полиция вече разпраща съобщения на пловдивчани на възраст над 70 години за подмяна на безсрочните им лични карти. Причината е в дефект при изработката на документите за самоличност още преди 16 години, обясни началникът на сектор „Български документи за самоличност“ в Областната дирекция на МВР Костадин Марков.

Има дефект в машинно-читаемата зона на картата. Картата е валидна и е безсрочна. Във визуалната зона отпред пише безсрочна. А отзад в машинно-читаемата зона има посочен 15-годишен срок, обясни началникът на сектор „Български документи за самоличност“ в Областната дирекция на МВР Костадин Марков.

Оказва се, че в редовните безсрочни карти срокът, който се посочва и се чете машинно на гърба на картата, трябва да бъде 50 години. Но в определена партида през 1999 година, се получила грешка. А последиците са:  Ако с тази карта се преминава границата или се ползва от банкова институция или някъде другаде, където се прави машинно четене, примерно в болницата, картата излиза, че е невалидна.

От паспортна служба успокоиха хората, които имат проблем с личните си карти, че документите им са валидни.

Ако възрастните хора все пак искат да подменят документите си за самоличност, могат да направят това в районните управления на МВР по местоживеене, поясни Костадин Марков. За тези хора издаването на нова лична карта ще бъде напълно безплатно, тъй като те са навършили 70 години.

Подобни статии

Top