Подновиха разкопките до Понеделник пазара

След четиригодишно прекъсване подновиха разкопките до Понеделник пазара в Пловдив. На терена, който е частна собственост и е с големина 7 дка 650 кв.м, е разположен сектор от жилищен квартал от римската епоха. Според ръководителя на обекта Жени Танкова това е един от най-големите археологически обекти, разкривани някога у нас.

Разкопките до Понеделник пазара са възстановени преди няколко дни и ще продължат до декември. За четири години работа са проучени 7 дка площ, а тази година ще бъдат разкрити останалите 650 кв.м. В момента археолозите разкриват голяма жилищна сграда, собственост на богати хора. Досега в нея са проучени стопанските помещения с питоси, в които се е съхранявало зърно.

В момента се виждат най-горните запазени руини. Те са датирани към средата на трети-четвърти век, но в дълбочина археолозите са регистрирали още няколко строителни периода.

Смело мога да кажа, че обектът е просто един учебник по археология, тъй като са констатирани епохи от ранния елинизъм. Даже мога да кажа от пределинистическата епоха в края на пети, началото на четвърти век преди христа до средновековието, заяви Жени Танкова.

Според нея на обекта трябва да се работи внимателно, за да не се наруши някаква зидария. Досега на там са намерени стотици находки, с които може да бъде запълнен още един музей. Част от тях са изложени в Археологическия музей.

 

 

Подобни статии

Top