Подпалвач: Страх ме е от Наско, заплаши ме тази сутрин

„Страх ме е от Наско, защото тази сутрин ме напсува на майка и ме заплаши в транзитната на Затвора“. Това заяви днес по време на разпита си пред Окръжния съд в Пловдив Симеон Генов – подсъдим за няколко палежа на коли и опит за убийство на собственика на пловдивски медицински център д-р Аргир Гяуров Симеон Генов.

Помолен да уточни как точно е бил заплашен, той поясни: „Нарече ме лъжец и к..ва“. Генов визира заплахи от пловдивския бизнесмен Атанас Червенков – Райфъла, подсъдим, заедно с него и още четирима души за подбудителство към опит за убийство на д-р Гяуров и палежите на няколко автомобила. Сред тях са и четири коли на бившия депутат Антоний Йорданов, съпругата му Татяна и дъщеря им.

В съда днес бяха прочетени отново показанията от досъдебното производство на Генов и той ги потвърди. Според тях дясната ръка на Райфъла Веселин Загорски му показал снимка на д-р Гяуров, за да онагледи кого трябва да нападнат. Симеон и Бисер Василев, с когото той извършил нападението и част от палежите, се срещнали със Загорски и той им обещал да им даде 3000 лева, за да наръгат лекаря така, че да изпадне в кома.

Впоследствие физическите изпълнители на поръчката проучили няколко дни навиците на доктора и една вечер го причакали. Симеон обаче се отказал да намушква жертвата, а Бисер го пробол 7-8 пъти в гърба. След това двамата отишли да се отчетат на Загорски, а след няколко дни Симеон избягал в Германия. Впоследствие Загорски му звънял там, след като разбрал, че Симеон не е участвал в нападението, а само е присъствал. Той дори настоял Генов да му върне 1000 евро затова, че не е изпълнил поръчката и Генов го направил.

По време на палежите пък, двамата получили указания да подпалят поръчаните им коли и отпред и отзад. Загорски дори им дал туби с бензин, а в единия от случаите им дал туба и ги пратил да си налеят гориво от бензиностанция, за да имат резерва. Платил им по 300 лева за някои от колите за други и по-малко.

Генов разказа, че си признал всичко пред досъдебното производство, мотивиран от Бисер, който го направил преди това. Той посочи, че прокурорът му обещал при пълни самопризнания, да му издейства условна присъда.

Показанията на Генов бяха съпроводени отново с разпри между адвокатите Илиян Василев и Вангел Колев с председателя на съдебния състав Даниела Събчева и прокурорите. Юристите настояваха за звукозапис в залата. Съдийката обаче им отказа и им наложи предупреждение. Заради това двамата защитници поискаха пореден – четвърти отвод на Събчева, но тя отхвърли искането им.

 

Подобни статии

Top