Подписаха договора за 3D планетариума в Природонаучния музей - DC news

Подписаха договора за 3D планетариума в Природонаучния музей

Природонаучен музей Пловдив

Кметът Иван Тотев подписа договора за изпълнение на уникален 3Д планетариум в Природонаучния музей, който ще бъде оформен като изкуствена пещера. Съоръжението няма аналог в България и близките страни. Ще разполага с ултрамодерна апаратура и около 50 места за посетители.

Тази година Община Пловдив отделя близо един милион лева за реконструкция и обновяване на Природонаучния музей. Част от обновяването е изграждането на планетариум от италианска фирма, която е спечелила обществената поръчка за изпълнител. Според договора срокът за финализиране на проекта е 140 дни.

Благодарение на тази инвестиция ние правим огромна разлика между пловдивския природонаучен музей и всички останали музей в България. Създаваме едно различно възприятие на посетилите, една различна среда, обясни кметът Иван Тотев.

Директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров каза, че съоръжението е атрактивно най-вече заради осемметровия купол, който ще виси във въздуха, а посетителите ще се намират под него. Първоначално ще могат да се видят четири различни филма, но по-късно софтуерът на планетариума дава възможност за собстевно производство на филми. Тодоров потвърди, че ремонтът на музея продължава.

До момента няма музей в България, който да се е развил толкова бързо за толкова кратък период от време. Затворихме експозицията и започнахме ремонта на 1 октомври миналата година. Сега на първи ноември ще се постараем да открием половината от експозицията част от която е най-модерният аквариум в България, заяви директорът на музея Огнян Тодоров.

Предвижда се билетът за посещенията в планетариума да бъде на различна цена от входа за музея с ескпонатите.

 

 

Top