Подписват меморандум за Голямата базилика

Меморандум за разбирателство между Община Пловдив и Фондация „Америка за България“ за обект „Консервация, реставрация, експониране и изграждане на защитно покритие на Епископска базилика на Филипопол“ ще бъде подписан официално днес в заседателната зала на Общината.

Ще присъстват президентът и член на Борда на директорите на фондация „Америка за България“ Джордж Зарубин, изпълнителният директор Десислава Тальокова и Ленко Ленков – Програмен директор, „Гражданско общество и демократични институции“, директорът на Регионалния археологически музей Костадин Кисьов, реставраторът Елена Кантарева и археологът Жени Танкова.

До 30 ноември 2018 година трябва да приключат всички дейности по разкриване и реставриране на Голямата базилика в Пловдив. Текстът му бе одобрен от Общинския съвет.

Извършените от фондацията дейности в изпълнение на меморандума са дарение за Община Пловдив.  Проектът се осъществява в съответствие с одобрен интегриран план за градско развитие.

За реставрацията фондация „Америка за България“ ще осигури  4 900 000 лева. Община Пловдив участва в проекта с облагородяването на градската среда. Идеята за цялостното експониране на Голямата базилика включва премахване на пътната връзка между булевардите „Княгиня Мария Луиза“ и „Цар Борис III Обединител“ и оформянето на красиво площадно пространство.

 

Подобни статии

Top