Подпорната стена на Марица продължава да се руши (СНИМКИ)

Подпорната стена на река Марица край бул. „Марица Юг“ се срути след последния голям дъжд, при който пороят потопи Пловдив. На места десният бряг на реката, особено в района на комплекс „Хеброс“, е напълно подкопан, а банкетът на пътя е застрашен от пропадане.

Заради срутванията е спряло и изграждането на велоалеята в района. За седмица обаче нито една от институциите – държавна или общинска, не взе мерки да се укрепи брегът на реката.

Точно преди година DCNEWS ви разказахме за жалбите на жителите на комплекс „Хеброс“ на бул. Марица 154. Тогава те настояха пред Басейнова дирекция и район „Централен“ да се възстанови частично разрушената подпорна стена на Марица в този участък.

Въпреки обещанията, че ще се направят проекти за възстановяване на дигите и ще се търсят средства от Меджуведомствената комисия по бедствия и аварии и до днес ситуацията остава същата. И дори се влошава. При последния дъжд брегът бе подкопан допълнително.

При един от най-подкопаните участъци на брега на Марица се виждат и магистрални кабели, които преминават в този участък. На друго място дъждът така е подкопал стената, че в банкета на булеварда се е образувала дупка и през нея се вижда реката.

А междувременно институциите си прехвърлят жалбите на хората. Преди година от Басейнова дирекция прехвърлиха преписката на район „Централен“. Оттам пък твърдят, че проблемът е на държавната агенция, тъй като коритото на реката е държавна собственост. Междувременно бяха назначени две комисии, които обследваха коритото на реката.

Днес кметът на „Централен“ Георги Титюков ни отказа всякакъв коментар, тъй като проблемът бил от компетенциите на Басейнова дирекция от една страна и голяма община, която отговаря за велоалеите и тротоара. При опит да се свържем с ресорния зам.-кмет Димитър Кацарски и главния инженер Йордан Калев, те изобщо не си вдигнаха телефоните.

DCNEWS ще продължи да следи случая.

Подобни статии

Top