Пожарната с 8 големи отряда за преодоляване на бедствия

178 нови пожарникари ще бъдат назначени в системата до дни, предстои да бъде обявен конкурс и за още 72 места за огнеборци. Това съобщи в Пловдив директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Очаква се новите структурни промени в пожарната да станат факт до средата на следващия месец, уточни той. Това ще даде възможност да се създадат 8 по-големи отряда в страната, оборудвани с техника и специалисти в различни области – водолази, химици, екипи за действие при извънредни ситуации.

Комисар Николов награди днес 24-ма служители на пловдивската областна дирекция и трима доброволци за смелостта им при преодоляване на бедствията през последните месеци и при взривовете в Иганово.

Въпреки предупрежденията да бъдат изключително внимателни, за да не пострада някой от тях, техните ръководители тръгнаха със своите момчета и успяха да предотвратят изключително тежки ситуации, които биха могли да възникнат от разпространението на огън, каза главният комисар.

С почетен знак първа степен бе награден началникът на спасителния отряд в пловдивската пожарна Димитър Бришимов.

Успяхме да разчистим пътя за роторните снегорини. Там, където не можеше да достигне техника, ние доставихме храна и лекарства, за да могат те да дочакат отварянето на пътищата, припомни си Бришимов снежното бедствие през март.

С медали бяха наградени и трима доброволци – Стефан Чакъров, Виктор Копанов и Иван Митев, които помогнали при разчистването на пътя за Добралък. Стефан е бивш пожарникар. Той разказа, че ситуацията била много тежка, но след като неговите бивши колеги го повикали, се отзовал веднага.

То за нас това е ежедневие, то си е като призвание – или го имаш или го нямаш. И все пак преспите бяха над метър и половина, два дни се борихме да достигнем до селото, разказа бившият огнеборец.

Виктор Копанов е от Казанлък, но работи в Пловдив. Когато чул за бедствието веднага се отзовал и също се включил в спасителните действия при разчистването на пътя за Добралък.

Съвместно с мой колега и приятел решихме да го направим, за да подпомогнем хората, които се намираха в момента в бедствено положение.

С медал бе награден също директорът на пожарникарското училище в германския град Касъл, където се обучават и български огнеборци.

Подобни статии

Top