Пожарникари дежурят по празниците в Асеновград

Съвместни екипи от полицаи и пожарникари са предвидени за дежурства в близост до по-големите храмове по време на Великденското богослужение. Най-честите рискове, които отчитат от пожарната служба са оставени  без наблюдение горящи свещи около храмовете, което създава рискове от инциденти.

Опасност от запалване се крие и при пренасянето им в автомобилите, предупреждават огнеборците. Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат, напомнят още от службата.

Пожарникарите вече провериха големите църкви в града, както и трите манастира –Бачковски, Араповски и манастир „Света Петка”. Целта е да се избегнат рискови ситуации предвид очакваното струпване на хора по време на празничните богослужения. Сериозен проблем се оказва резервоарът с малка вместимост на Бачковския манастир.

При инцидент водата в хидрантната мрежа бързо се изчерпва, а най-близкият пожарен водоем е на разстояние повече от 100 метра. Това налага мобилизиране на повече човешки ресурс и пожарна техника, алармира началникът на противопожарната служба в Асеновград  гл. инсп. Величко Бришимов.

Затова единствено в района на манастира по време на празниците ще има на разположение дежурен пожарен автомобил, който да реагира до пристигане на допълнителни екипи.

При проверките се следи още  организацията за пожарна безопасност в храмовете, осигуряване на условия за успешна евакуация, изправността на електрическите инсталациите, наличието на противопожарни уреди за първоначално пожарогасене, обезопасеността на местата за палене на свещи.

На църковните служители са дадени указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари, както и за стриктно спазване на противопожарните правила и норми.

 

 

Подобни статии

Top