Пожарникари: "По-голяма награда от усмивката на спасените хора няма" - DC news

Пожарникари: „По-голяма награда от усмивката на спасените хора няма“

19 пловдивски огнеборци бяха отличени днес в Първа районна служба в Пловдив от ст. комисар Красимир  Шотаров – директор на Дирекция „Оперативни дейности” към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Служителите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са отличени с писмена похвала и колективна парична награда от 600 лева за това, че са проявили висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения.

Старши инспектор Румен Държиков, началник на група пожарогасителна и спасителна дейност в Пловдив, е пожарникар вече 22 години. Награждаван е много пъти както от Министерството на вътрешните работи, така и на местно ниво. От дългия опит в тази професия е научил, че по-голяма награда от усмивката на спасените хора няма.

„Чувството да спасиш човешки живот е много приятно. По приятно от това е само удовлетворението от свършената работа, усмивката на хората и благодарността им.“

Казва, че думата „страх“ не присъства в неговия речник.

„Няма такава дума „страх“. Ако сме с тази мисъл в главата просто няма как да се осъществят нашите задължения. Абстрахираш се от всичко, концентрираш се върху това, което знаеш и действаш.“

Пожарите, които помни най-ясно са тези с най-много загуби и тези, в които има жертви. Инспектор Държиков ни обяснява колко трудно е да виждаш как хората гледат, когато домовете им изгарят.

„Често се случва да не искат да напускат домовете си, но нашата задача на първо място е да запазим човешкия живот.“

Румен Държиков казва, че приема професията си за призвание и няма нужда от допълнителна мотивация за да я върши.

„Всичко си идва от само себе си. Професия, това е.“

За проявен висок професионализъм и себеотрицание при ликвидиране на масивни пожари на територията на Пловдивска област и съществен принос при успешни аварийно-спасителни операции са отличени: Иван Бончев, Константин Велков, Стоян Здравков, Христо Чалъмов, Александър Тагарев, Иван Давидов, Велко Ендаров, Христо Димитров, Петър Чехларски, Ангел Даскалов, Иван Димитров, Николай Шишков, Васил Маринов, Румен Държиков, Йовко Карагьозов, Йордан Лалев, Иван Близнаков, Емил Спасов, Русин Трифонов.

 

Вижте още:  Професия пожарникар: Героите на нашето време

Top