Пожарникар №1 на Асеновград: Реформата в МВР е по-страшна от огъня

32 години Сашо Янаджиев работи като пожарникар. Заради натрупания стаж и постиженията в професията, днес той получава признанието на колегите си, които го номинират за националната надпревара „Пожарникар на годината”.

Повод да се срещнем с него и ние. Естествено идва въпросът как е започнал.И макар да знае, че случайни неща няма, все пак попада в службата почти на късмет. След първия етап на конкурса без малко да отпадне, после обаче успява да докаже способностите си и става един от десетимата нови попълнения тогава, на 8 декември 1983-та.

Хубавото на такива разговори е, че те връщат към спомените. И въпреки, че през всичките тези години е бил толкова близо до смъртта и болката, се сеща и за онази комична ситуация, когато се опитва да убеди младо семейство, че в дома му не се е разлял живак или пък, когато е част от екипа, изпратен да излови смок.

Но разказва и за случая с намерените мъртви майка и син над село Лясково и километрите, преминати с телата им. И за онази студена зима, когато едва разпъват замръзналите съоръжения, но спасяват трима души от горяща триетажна къща. Бил е и от другата страна.

Когато за миг си мисли, че може да загуби дома си. Почти му го отнема голямото наводнение през 1998-ма. Водната стихия отнася брега на реката и голяма част от пътя. И може би , заради стотиците спасени животи и върнати надежди, съдбата е благосклонна и спира водата, преди да стигне до къщата му.

Питам го и за готвените промени в министерството. Не говорим за пари, не приема обаче решението аварийна служба като тяхната да бъде с ограничения и да не се отпускат средства за учения. Но не крие, че новата техника и съвременно оборудване улесняват работата на колегите му.

Радва го и факта, че към професията има интерес от младите хора. С учудване, но и с гордост ми разказва, че току-що завършил юрист се отказва от правото, за да стане пожарникар.

„Желанието да работиш като огнеборец е важно, но трябва да си подготвен, че предстои работа”. И това е първият урок, който смята да предаде на 5-мата си колеги, които очакват назначение следващия месец. Може би, заради отговорността си към младите все още не се е възползвал и от правото си на пенсия.

„Да си пожарникар и спасител значи да даваш всичко от себе си“, каза Янаджиев и си пожела една здрава и по-спокойна 2016 година.

Подобни статии

Top