Пожар в Общината евакуира служителите (СНИМКИ И ВИДЕО)

Евакуираха служителите на общината заради пожар

Сигнал за пожар евакуира служителите на Община Пловдив. 4 пожарни автомобила пристигнаха на място, за да угасят огъня, лумнал под покрива на сградата. Само за 20 минути пожарникарите успяха да се справят с тежката ситуация. Този сценарий би могъл да бъде и реалност, но днес бе само учебна тренировка за служителите на Първа пожарна в Пловдив.

Вой на сирени стресна пловдивчани на главната малко след 11 часа. Четири пожарни коли с включена сигнализация завардиха сградата на пл. „Стефан Стамболов“. За секунди огнеборците от Първа пожарна в Пловдив разпънаха шланговете и влязоха в общината, за да угасят пожара под покрива на сградата.

„Подаде се сигнал на спешния телефон 112 за възникнал пожар и само за 3 минути се евакуираха всички служители“, обясни  Васил Димов – началник група пожарогасителна и спасителна дейност в Първа пожарна Пловдив.

Така започна учебната евакуация на пловдивските огнеборци. Общинарите не бяха особено притеснени.

Не съм притеснен, някакво напрежение естествено се поражда, обаче спокойствието, че има изграден щаб, изградена структура и изградени връзки, виждате, че за 3 минути се изнесоха всички от четвъртия етаж. И пожарната много адекватно действа, аз даже се учудвам, как толкова бързо успяха да дойдат“, доволен беше зам.-кметът Александър Държиков. Неговият кабинет е на един от най-високите етажи в сградата.

Сигналът за общината е бил за огън под покрива, тъй като там и друг път е имало подобна ситуация. Служителите веднага разпънаха голямата стълба на пожарната и се качиха до последния етаж.

„През 2004 или 2005 година покривът на тази сграда се беше запалил. Гореше куполът горе, от ел. инсталацията, така че на голяма част от служителите им е позната ситуацията“ – припомни Васил Димов.

Такава тренировка се провежда веднъж на три години по план в подобни обществени сгради, обясни той. Тя ще прерасне в учение за всички градски служби.

Подобни статии

Top