Позата по време на сън издава колко се обичате

Позата на сън, която заемат двойките през нощта, показва какви в действителност са взаимоотношенията им и колко силно е чувството между интимните партньори. Това е заключение от научния труд на проф. Ричърд Уайсман от университета на Хартфордшър, представено от самия него на провелия се тези дни международен научен фестивал в Единбург в Обединеното Кралство.

За целите на проучването си проф. Уайсман анкетира за обичайните пози на сън над 1000 души, които освен това дават информация, касаеща пълноценността на връзката им.

Изследователският екип констатира, че най-често срещаната поза, при 42% от двойките, е гръб до гръб. 31% спят с лица в една посока и едва 4% от хората заемат позиция лице срещу лице. Немаловажно допълнение е, че 12% от двойките спят непосредствено един до друг – на разстояние до 2,5 см, а 2% от тях оставят дистанция над 76 см.

Допирът по време на сън е съществен признак за качеството на връзката, коментира проф. Уайсман. 94% от двойките, които имат телесен контакт през нощта, са щастливи във връзката си. При тези, които той липсва, процентът е 68.

Колкото по-голямо е разстоянието между партньорите на общото им ложе, толкова вероятността отношенията им да са незадоволителни е по-голяма – сочат резултатите от изследването. 86% от хората, които спят допрени или почти допрени до партньора си са щастливи, в сравнение така е само при 66% от тези, които се позиционират на другия край на спалнята.

Професорът предоставя и други пикантни факти, свързани със съня от проучването си. Екстровертните личности предпочитат да са в непосредствена близост до любимия си човек по време на сън. Ако спите на лявата си страна, трябва да знаете, че това е типично за креативните персони според неговите анализи.

Проф. Уайсман е известен в научните среди с изследванията си върху съня, включително и сънуването. По думите му това е първото изследване, което документира връзката между предпочитаните пози на сън в двойката и степента на щастие, изпитвано от партньорите. Ученият е от малкото експерти, които аргументирано могат да убедят всеки, че спящият мозък съвсем не е безинтересна материя.

Източник: puls.bg

Подобни статии

Top