Поздрав от кмета Иван Тотев по повод Националния празник – 3 март

Тотев се надява на петима депутати от ГЕРБ от Пловдив

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

Позволете ми от името на Община Пловдив и лично от свое да Ви поздравя с Националния празник на Република България и 138-мата годишнина от Освобождението ни от османско робство.

На  3-ти март 1878 година в Сан Стефано е подписан предварителен мирен договор, който за българите е реализация на вековната мечта за възстановяване на държавността след петвековното иго. За жалост само няколко месеца по-късно  Берлинският конгрес не се съобразява с интересите на нашия народ. За много поколения идеалът за Санстефанска България е истинската доктрина за национално обединение. За това Трети март е нашият български блян, който ни е водил и трябва да ни води към бъдещето.

И тази година ние, пловдивчани, ще се изкачим на Хълма на Освободителите, където през 1881 година  предците ни изграждат първия в страната паметник в чест на героите, отдали живота си за Свободата. Той е посветен на последните големи сражения в Руско-турската война – битката за Освобождението на Пловдив. И няма по-искрен израз на признателност от тази вековна традиция – всяка година на Трети март  да се събираме пред паметника, да се  преклоним пред подвига на загиналите за свободата на България и да засвидетелстваме своята признателност към многобройните български, руски, украински, белоруски, финландски, румънски, сръбски и много още герои.

Ние, съвременните пловдивчани, помним и се гордеем със своята история. Нека съхраним този дух и го предадем на младите ни съграждани, защото само с познание, образование и упорита работа заедно ще продължим да изграждаме един модерен и достоен Пловдив!

Честит Национален празник!

инж. Иван Тотев
кмет на Община Пловдив

 

Подобни статии

Top