Книга за Пловдив разказва за миналото и настоящето под тепетата

???????????????????????????????

Познаваме ли града, в който сме се родили и живеем е въпрос, на който почти всеки би отговорил утвърдително без да се замисли. В Пловдив обаче винаги ще се появи нещо, което ще изненада и най-запознатите с историята и настоящето на града – нова постройка, дърво в някоя градинка или пък скрита глуха уличка.

В културен център „Тракарт“ театралният критик и журналист Пенка Калинкова събра тази вечер видни пловдивчани и свои приятели, за да представи книгата си „“Познатият непознат Пловдив”.

Още в началото на събитието авторката получи специален поздравителен адрес от собственика на „Тракарт“ Жорж Трак, който поради ангажименти не успя да присъства на представянето. Видимо развълнувана от милите думи, Пенка Калинкова покани на сцената и преподавателят и литературен критик доц. Владимир Янев, с когото заедно представиха накратко основните идеи в книгата.

„Усмивката на Пенка ми е столица! Културна столица!“, започна в типичния си шеговит стил доц. Янев. И допълни, че хора като авторката са важна част от града, особено след обявяването ни за културна столица на Европа през 2019 г.

Пенка Калинкова изравя нещата в детайлите, показва Пловдив не само като древен и вечен, но и като сегашен. Според Владимир Янев това е уютна книга, в която познатото и непознатото варират в различни валенции, а разностилието и оценъчната нотка допълнително засилват въздействието върху читателя.

„Познатият непознат Пловдив“ е книга, която трябва да присъства на видно място в библиотеката на всяко семейство под тепетата. В нея по необикновен и завладяващ начин се вплитат спомени, усещания, личности и емблематични за града сгради.

Много неща в книгата са известни, може би малко позабравени и затова авторката е допълнила картината с лични спомени и преживявания.  Това е една романтична разходка сред местата, които уж познаваме и среща с личности, за които рядко се замисляме, а всъщност им дължим много.

В книгата има и богат снимков материал, цветните фотографии са дело на авторката, наситени са с много емоции, защото показват красивия Пловдив и отношението на Калинкова към всичко в любимия град.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top