Показват стари български филмови плакати в Пловдив

Непоказвани до този момент в Пловдив, плакати на някои от доайените на българското плакатно изкуство ще бъдат изложени днес от 19.00 часа в Дома на техниката в Пловдив.

Творбите, създадени между 60-те и 80-те години на миналия век от младите тогава Божидар Икономов, Владимир Влаев, Румен Буров, Божидар Монов и други, показват невероятния им  талант да разкажат цял филм в една картинка. Плакатите демонстрират техниката на работа преди половин век – ръчно рисуваните шрифтове, колажа, графиката и ситопечата, които освен че отново са свръхактуални в артистичните среди, ни водят на кино пътешествие в една непозната за повечето хора епоха.

Афишите на някои от любимите български филми като „Специалист по всичко“, „Рицар без броня“, „Мера според Мера“, са издържани в стила на развития социализъм и на модерното плакатно изкуство. Редом с тях са показани  представители на италианското, югославското, румънското, гръцкото и дори корейското кино, върху които нашите автори са творили произведенията си.

След откриването си, изложбата „Български филмови плакати“ ще остане в Дома на науката и техниката“ на ул. „Гладстон“ до 13-ти май, а авторите на изложбата обещават и следващи издания с още киноплакати от онова време.

 

Подобни статии

Top