Показват ценни гравюри, собственост на в ГХГ

„Съхранената художествена памет на един френски колеж в България“ – под това заглавие в залите за временни експозиции на Градската художествена галерия е представена колекция от 100 оригинални френски, немски и италиански гравюри от 16-ти до началото на 20 век. Изложбата е финансирана от Министерството на културата и осъществена в партньорство с Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“.

При закриването на Френския колеж „Св.Августин“ през 1948 година свидетели разказват, че учителите си заминават само с личния багаж и оставят всичко, което училището е притежавало, на Пловдив. Колекцията гравюри е предадена на единствения по това време музей в града под тепетата – Археологическия. През 1952 година се създава Градската художествена галерия и произведенията стават част от нейния фонд.

Точно преди година започва реставрирането, проучването, описването и поставянето в рамки, за да могат да бъдат показани на широката публика. В голямата си част това са гравюри на мед от ателието на Лувъра, но има и произведения, гравирани и отпечатани извън Франция, както и по-късни оригинални оферти. Гравюрите са изключително прецизни, елегантни, направени с голямо майсторство, но в тях има и много история, отразена в надписите. Сюжетите са разнообразни.

„Тези гравюри са учебник за всеки, който се занимава с графика. Има неща, които и досега остават недостижими“, категорична е галеристката Вихра Григорова.

Заради своята полифункционалност гравюрите са уникално съкровище в Градската художествена галерия в Пловдив. От една страна те са професионален учебник по графика, изключително интересна книга по история на изкуството и една възможност за пътуване във времето, която не всеки ден ни се отдава.

Подобни статии

Top