Поканиха 24 клуба за участие в нова Професионална лига - DC news

Поканиха 24 клуба за участие в нова Професионална лига

Президентът на БФС Борислав Михайлов заяви след срещата за реформи в българския футбол, че в новата „А“ група, която трябва да стартира от следващия сезон, са поканени 24 клуба – 10-те от „А“ група и 14 от втория ешелон. В бройката са включени и Литекс, и ЦСКА. Всички клубове обаче ще трябва да покрият лицензионните изисквания, а документите ще се подават до 30 април, съобщи sportal.bg.

Михайлов бе попитан дали е възможно Литекс да бъде допуснат в „А“ група, след което да смени името си на ЦСКА. Макар отговорът да не бе конкретен, се разбра, че това е малко вероятно.

„Лигата не е Висша. Ще бъде Професионална лига. Целта е да увеличим участниците. Желанието е да увеличим броя, но на колко отбора, ще се разбере след лицензите. Поканили сме 10 клуба от „А“ и 14 от „Б“ група. До 30 април трябва да подадат документи за лиценз. Няма аматьорски клуб, който да скочи в професионалния футбол. Поканените аматьорски клубове са първи в съответните групи и догодина ще спечелят промоция за професионалния футбол. От тази гледна точка ги поканихме и ако покрият критериите, те могат да участват в новата „А“ група.

Всички са поканени, ЦСКА също е поканен. Въпросът е да успеят да вземат лиценз.

Клубното лицензиране е доста по-олекотено, отколкото за клубовете в евротурнирите“, каза босът на БФС, който отговори по следния начин за това Литекс да влезе в „А“ група и после да смени името си на ЦСКА.

„От вас чувам Литекс да бъде върнат в „А“ група и да си смени името на ЦСКА. Такива анализи никой не е правил. Искаме нещата да са сериозни. Вратата е отворена за всички, но ако се спазват лицензионните правила.“

Ето и условията, на които трябва да отговарят клубовете –  банкова гаранция в размер на 1,5 млн. лева, добър терен и осветление.

Снимка: sportal.bg

Подобни статии

Top