Ползваме масово опасни газови бутилки в домакинството

Голяма част от домашните газови бутилките са опасни за употреба, защото са с повредени винтили и изпускат газ или се пълнят на нерегламентирани места. Точният брой на газовите бутилки, които се използват в бита не е ясен.

Според данните на директора на Държавната агенция по метрология и технически контрол Стефан Цанков те са около три милиона. Той е категоричен, че масово газовите бутилки, които се използват за дома не минават задължителните технически прегледи.

Стандартите за безопасно напълнени бутилки изискват количеството газ да бъде максимум до 80 процента от капацитета на бутилката при нормални условия около 20 градуса. Една от причините за взрив на домашни газови бутилки е препълването над регламентираното количество.

В комбинация с повишаване на околната температура или с удар върху бутилката се достига до увеличаване на налягането вътре в бутилката и до реална опасност от избухване.

„Втората основна причина е самоделки или неправилно свързване с котлони, печки. И третата основна причина е използването на некачествени или неподходящи уреди за отопление или за готвене, които при изгасване в затворена среда продължават да изпускат газ, а трябва да спрат автоматично”, обясни Цанков.

Проверки на домашни газови бутилки трябва да се правят веднъж на 10 години. Стефан Цанков е категоричен, че продължава практиката на пълнене в бензиностанции, което е абсолютно забранено.

„Жалба никой не подава. Единствено когато работим със скрити клиенти постигаме резултати, но като цяло ефективността е малка. В момента, когато в един град проверим бензиностанция след 5 минути всички други бензиностанции знаят, че ние сме там и съответно спират, коментира Цанков.

От Държавната агенция по метрология и технически контрол ще предложат да бъдат увеличени 10 пъти санкциите за пълнене на домашни бутилки по бензиностанциите. Обмисля се глобите да станат между 5 и 10 хиляди лева.

Подобни статии

Top