Полицаите против увеличаването на пенсионната им възраст - DC news

Полицаите против увеличаването на пенсионната им възраст

Полицаите против увеличаването на пенсионната им възраст

Липсата на граждански контрол е един от най-сериозните проблеми в системата на МВР. В момента се спекулира с това какви заплати получават служителите на министерството и какъв е реалният брой на полицаите в страната. Това заяви в сутрешното студио на DCTV синдикалният лидер на полицаите за цяла Южна България Борислав Мазнев.

Между 22 и 25 хил. са полицаите в България, като в това число са включени пожарникарите, граничните служби и административното обслужване. Ако има гражданска квота в министерството, което в момента е капсулирано, ще има много по-голяма прозрачност какво се случва в системата, каза Мазнев.

Ние настояваме при следващото управление да има граждански контрол. Ако трябва да има зам.-министър, който да се избере от парламента или от гражданите, който да следи как се движи социалният диалог, да се осветли дейността му, коментира Мазнев.

Борислав Мазнев допълни, че има тотална липса на диалог между служебния кабинет и полицейските синдикати. Служителите на МВР не одобряват идеята за увеличаване на пенсионната им възраст и предлагат подобни мерки да се предприемат не веднага, а да се даде гратисен период.

Има служители, които са започнали работа с договор за 20-годишна служба, след това възрастта беше вдигната на 25, на 27, сега се говори за пенсиониране на 55 години. Не е нормално да бъдат променяни правилата на играта в хода на самата игра, каза Мазнев.

От синдиката заявиха още, че ако предложението за увеличаване на пенсионната възраст при полицаите се приеме, имат протестна готовност и структурите в цялата страна са уведомени. По думите на Мазнев, ако се наложи, в рамките на максимум два дни протестиращите ще се организират и ще блокират центъра на София.

 

Подобни статии

Top