Полицаите с флашмоб, раздаваха листовки на шофьорите в Пловдив

Петдесетина пловдивски полицаи и пожарникари излязоха на протестен флашмоб в Пловдив тази вечер. Служителите на реда се събраха пред сградата на пловдивската полицейска дирекция, облякоха светлоотразителни жилетки и тръгнаха към кръстовището на Чифте баня.

Точно в 18:30 ч. униформените в екипи по двойки се разпределиха на различните посоки на кръстовището и при червен сигнал на светофара започнаха да раздават листовки и ароматизатори на водачите. В листовките бяха отпечатани причините, поради които протестират полицаите и огнеборците, както и техните искания.

„По този начин искаме да заострим вниманието на обществеността върху нашите проблеми. А именно – че не може 55-годишен пожарникар да се изкачи по 40-метровата стълба до 7-я етаж, за да свали оттам жертва на пожар. Нито пък може 55-годишен полицай да гони престъпници. Не може един полицай да охранява 10-на села и когато няколко ромски фамилии се сбият, да отиде да ги разтървава сам. Не може полицаите да ходят с личните си автомобили на произшествие, а дрехите на служителите да са под всякаква критика“, заяви пред DCNEWS възмутен униформен, пожелал да остане анонимен. Той допълни, че ежедневно полицаите се срещат със смъртта, а нощем потресаващите гледки минават  пред очите им като на филм.

„Знаете ли какво е за седмица да видиш труповете на 6-7 обесени млади хора? Или при катастрофа? А после да отидеш и да съобщаваш на близките, че детето им никога повече няма да се върне? Всичко това е ежедневие за нас, от камък да си, ще ти се отрази! Това е непрекъснат стрес!“ – допълни негов колега.

Полицаите отново протестират срещу поредните предложени промени в Закона за МВР, с които се настоява да бъдат намалени отпуските им и обезщетенията при пенсиониране. Служителите са против създаването на Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Изпълнителна агенция „Социални дейности“. Недоволстват и срещу прекатегоризирането на труда на операторите на тел. 112. Обясняват, че няма диалог с политическото ръководство на МВР. И настояват да има реформа, но тя да бъде в друга посока – да се привлекат млади и образовани хора в системата, да се промени нормативната база в разследването на престъпления, да се противодейства на практиката голяма част от престъпленията да не се регистрират, с цел подобряване на статистическите резултати.

„Затова протестираме и ще излезем отново утре“, коментираха полицаите. Утре те ще се съберат в 18.00 ч. пред сградата на дирекцията и в 18.30 ч. ще тръгнат на протестно шествие по главната улица към общината. По пътя отново ще раздават листовки на гражданите.

Подобни статии

Top