Полицаи вардят училищни празненства

Полицаи ще пазят училищата, в които ще има празненства за завършването на учебната година. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Мярката е част от традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“, която ще се проведе от 10 до 30 юни в цялата страна за пореден път. Целта е  да бъдат ограничени причините и условията за настъпване на пътно-транспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци, уточняват от МВР.

В районите на училищата ще се осигури засилено полицейско присъствие, в превантивната работа ще се включват и сили на общинска полиция.

През месеците юли и август акцията ще продължи с полицейски операции, насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, и контрол над използването на детски обезопасителни системи и обезопасителни колани.  При установяване на велосипедисти, които управляват ППС по тротоари или пешеходни пътеки, ще се  прилага Законът за движението по пътищата.

Съвместно с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, регионалните структури на инспекторатите по образованието и училищните ръководства, ще се осъществяват действия за обезпечаване на  сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Ще се извършват инструктажи на водачите и проверки за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества; ще се осъществяват проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните законови мерки.

При извършения анализ на настъпилите произшествия през изминали периоди е констатирана и тенденция собственици да предоставят на непълнолетни и малолетни своите мотопеди, автомобили , трактори или други МПС. Затова през настоящия период пътните полицаи стриктно ще следят и проверяват  за подобни нарушения , особено в малките населени места и ще налагат санкции за подобни нарушения. Законът за движението по пътищата ще се прилага и спрямо неправоспособните непълнолетни, навършили 16 години, установени да управляват МПС. В случаите, при които мерките не са постигнали възпитателния ефект и непълнолетният нарушител повторно бива установен да управлява МПС, ще се издава и връчва наказателно постановление с цел недопускане на пътни инциденти по вина на деца-водачи.

Контрол ще се извършва и върху собствениците/управителите на фирми,  осигуряващи атракции с търговска цел в курортните комплекси, които предоставят скутери, мотопеди и други МПС на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни лица.

При извършваните проверки полицейските служители с правомощия за контрол на пътното движение ще следят  и за използването на обезопасителни колани от водачи и пътници на всички места в автомобила, както и за обезопасителни системи (столчета, седалки) при превозване на деца. При установени нарушения те униформените ще прилагат санкции по Закона за движение по  пътища.

Статистика за катастрофите, при които са пострадали деца вижте ТУК!

Препоръки на полицията към децата – ТУК!

 

Подобни статии

Top