Полицай бил сина си през пръстите с точилка (ВИДЕО)

Пловдивски полицай биел детето си през пръстите с точилка и го наказвал да стои в ъгъла на колене или с вдигнати ръце и крак. Това съобщи адвокат Милена Кадиева от фондация „Джендър алтернативи“.

Бащата, който работел в едно от пловдивските полицейски управления, имал доста връзки и познати. Той живеел на семейни начала повече от 10 години с млада жена, която работела като военослужеща. Двамата имали син на 8 години. От самото начало обаче, в семейството доминирал полицаят, който „възпитавал“ детето по моделите от собственото си детство. Когато малчуганът говорел твърде много и задавал много въпроси, баща му, вместо да отговаря, го удрял през устата и го навиквал да млъкне и да не го притеснява. В такива моменти майката се опитвала да се намеси и да защити детето, но бащата заявявал, е израснал по този начин, с него са се държали строго, дисциплинирали са го и затова е станал човек. И че ще прилага този метод на възпитание спрямо сина си, за да го направи мъж – да бъде силен, да поема отговорност, да е дисциплиниран и в бъдеще да стане глава на семейството си.

На детето се говорело също, че всички жени, а не само майка му, са неадекватни, нямат стойност, че са подчинени, трябва да се съобразяват с това, което се казва от бащите в семейството и трябва да слушат.

При разговорите си с клиничен психолог детето признало, че при по-сериозни бели го задължават например да стои един час в ъгъла с вдигнати ръце и вдигнат един крак. При това наказание, на 20-та минута момченцето не издържало физически и паднало, като едва тогава наказанието е било прекратено. В друг случай то е било наказано да стои на колене в ъгъла с вдигнати ръце пак за един час. След като ръцете му отмалели и то паднало на земята, наказанието отново било спряно.

Най-тежкото наказание, прилагано спрямо детето било след доста сериозна беля. Тогава бащата го хванал, завел го в кухнята, накарал го да си сложи ръцете на масата, взел точилката и го набил през пръстите.

След този случай майката напуснала полицая и завела дело за родителски права срещу него по Семейния кодекс в Районен съд Пловдив. Делото е висящо и тепърва ще се решава дали подобно наказание е домашно насилие. Майката е настояла съдът да определи издръжка, която бащата да плаща, а също и да уточни режим за контакти и срещи с бащата. Той обаче също е предявил такива искания пред съда, претендирайки, че е добър баща и настоявайки да упражнява родителски права върху сина си.

Казуси като този ни мотивираха да разработим нова част върху проектната си дейност, а именно да се работи и с деца и родители, за да могат малките деца да са наясно още от най-ранна детска възраст да са наясно с това какво е насилие, физическо, психическо, емоционално, да го разпознават, да знаят към кого да се обърнат и да потърсят помощ, обясни адвокат Милена Кадиева. По думите й трябва да има и специалисти, които да работят с родителите и да им кажат, че възпитанието на децата им е неадекватно и неприемливо.

От фондация „Джендър алтернативи“ стартират проект в две пловдивски училища – ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери“ и  ЕГ „Пловдив“ и два от социалните домове, който е фокусиран върху превенцията и преодоляването на домашното насилие сред децата и младежите. Ще имаме специалисти, които ще изготвят детска програма и тя ще се прилага в няколко училища в Пловдив, както и в няколко социални институции на деца лишени от родителска грижа.

Проектът „Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие“ ще продължи една година и ще приключи с препоръки, които ще бъдат представени пред Дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив и отдел „Закрила на детето“. Ще се направи и статистика за миналата година колко дела са били образувани в Пловдивския окръжен съд, които касаят различни форми на домашно насилие спрямо деца, по всички действащи закони, засягащи детските права – Наказателен, Семеен кодекс, Закона за защита не детето и Закона за защита от домашно насилие.

Средно годишно за домашно насилие в Пловдивско се образуват по 240 дела, като в 90% от случаите потърпевши са и децата, уточни адвокат Кадиева.

Подобни статии

Top