Полицай спечели от томболата на Банго Василий в "Столипиново" - DC news

Полицай спечели от томболата на Банго Василий в „Столипиново“

Празнуват Банго Васил в Столипиново

Ромите християни честват днес един от най-големите си празници Банго Василий. В „Столипиново” тържествата започнаха от рано сутринта. По традиция имаше и петел, който се разигра на томбола. Спечели го внукът на председателя на фондация „Рома“ Антон Карагьозов.

На днешния ден ромите почитат своя спасител свети Василий. Според  легендите турците вземали кръвен данък – мъжко дете,  и  слагали на къщата червен знак. В една циганска къща имало само едно дете и родителите, за да го спасят, заклали петел и нарисували вратата с кръвта му. Затова на Банго Василий е задължително да се дава животно.

„Мисирки има, бира, тутманици и големи погачи има. Идват децата и внучетата“, обясни Атанаска Чакърова. Не мина без музика и задължителните горещи ритми. Началото постави Софи Маринова и нейната „Василица”.

За да се усети, че наистина е празник за ромите имаше и томбола, а първият печеливш беше патрулиращ в района полицай. 9-годишният Румян Карагьозов беше големият късметлия, който зарадва семейството си със живата птица

„Още тази вечер ще му теглим ножа за семейната вечеря. Няма да го пощадим, защото той е наречен за ядене.“, сподели Антон Карагьозов, председател на фондация „Рома”.

По стара традиция ромите посрещат Нова година със семейството си в къщи. А всички домове, в които се празнува Банго Василий, остават заключени до полунощ, за да не избяга късметът.

 

 

Подобни статии

Top