Полицейските синдикати: Ще протестираме всеки ден – до победа!

протест полицаи1

„Ще протестираме всеки ден, до победа!“ Това заяви в телефонен разговор с репортер на DCNEWS зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Борислав Мазнев. В момента Мазнев е в София за преговори на ръководството на синдиката с правителството.

„Днес събитията ескалираха и колегите  излязоха на протести навсякъде в страната. Проблемът трябва да се реши“, категоричен бе Мазнев.

Синдикатът излезе и с декларация по повод действията на правителството:

„В момент, в който Европа е залята от бежанска вълна, изпълнителната власт в страната, в лицето на Министерски съвет и Министерство на финансите, оголва и обезличава всички звена, грижещи се за нейното опазване. Прави го с безумно и задкулисно предложение за „реформи“ в сектор „Сигурност“. Решение, взето от страна на управляващите, които отвращават и прогонват професионалистите в системата. Хора, отдали живота си за България“ – се посочва в декларацията.

Според синдикатите 250 души от системата са подали рапорти за напускане, от тях 150 са от Пловдивската дирекция.

Днес десетки служители на МВР се събраха пред Министерството на финансите, където по-рано имаше среща на министрите на финансите и на вътрешните работи, и на полицейски синдикати. На срещата бяха обсъдени готвените промени в бюджета на МВР за следващата година.

Полицаите недоволстват срещу текстовете в проектобюджета за 2016 г., според които при пенсиониране вече няма да се получават по 20 заплати, а до 10, както и спирането на допълнителните възнаграждения за прослужено време. Орязват се и отпуските в МВР.

Протестиращите бяха основно цивилни, тъй като се присъединяваха постепенно след края на работния си ден. Някои от събралите се носеха жилетки на синдикалната федерация на служителите в МВР.

Те блокираха движението по ул. „Г.С. Раковски“ между улиците „Славянска“ и „Ген. Йосиф Гурко“. Полицейски коли не допускаха движението по улицата. Впоследствие бе блокиран Орлов мост, а по-късно полицаите се отправиха към Ректората на СУ „Климент Охридски“.

В страната униформени протестираха в Хасково, където беше блокирано движението по бул. „България“ в града за около час. Впоследствие протестът на полицаите се отправи към АМ „Марица“. По пътя обаче някои от протестиращите решиха да блокират движението по пътя Димитровград – Свиленград за около 10-15 минути. Полицаите заявиха, че няма да прекратят протестите си, но след молба от синдикалните лидери вдигнаха блокадата. На пътя Хасково – Димитровград имаше опашка, дълга около 8 – 10 км.

Русенските полицаи излязоха на протест и затвориха кръговото кръстовище пред сградата на Областната дирекция на полицията в центъра на града. Това създаде задръстване в пиковия час.

Полицаи от Пазарджик блокираха за около половин час около 18:30 ч. едното платно на автомагистрала „Тракия” в посока София, съобщи Агенция „Фокус”. Блокадата бе близо до пътен възел „Гелеменово”. В протеста участваха около 200 души. Около 19:00 часа магистралата бе отворена за движение.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top