Полицията в Пловдив на крак, гарантира спокойно протичане на предстоящите празнични и почивни дни

В часовете на службите ще бъде засилено полицейското присъствие.

По повод всички публични събития в периода до 6 май служители от „Охранителна полиция“ са обсъдили съвместните действия с техните организатори и представителите на местната власт за опазването на обществения ред.

Набелязани са и конкретни мерки за безпроблемното протичане на богослуженията около Великден, като в часовете на службите ще бъде засилено полицейското присъствие. Около православните храмове униформените ще следят за лица със съмнително поведение и носещи обемисти багажи, ще се грижат за избягване на необосновани затруднения на движението на автомобили и неправилното им паркиране. Незабавно ще се намесват при установена употреба на пиротехнически изделия, която е абсолютно забранена.

Повече полицейски служители са предвидени и за районите на жп гари и автогари, големи търговски центрове, хипермаркети и обществени места с масова посещаемост. Обезпечени ще бъдат и всички по-големи тържества, концерти и други обществени прояви на открито в Пловдив и областта.

В началото и в края на поредицата почивни дни екипи на сектор „Пътна полиция“ са ангажирани приоритетно с подпомагане на трафика по главните пътни артерии в региона и входовете и изходите на Пловдив.

Паралелно с това ще реагират при груби нарушения на Закона за движение по пътищата, а проверките ще бъдат акцентирани върху недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества, както и от неправоспособни. През целия период в постоянно действие ще бъдат приведени и всички налични технически средства за контрол на скоростта.

Необходимата организация е създадена и от служители на „Криминална полиция“ за предотвратяване на посегателства над собствеността и имуществото на гражданите. В тази връзка отново припомняме основните мерки, които хората могат да вземат, за да се предпазят от кражби в домовете си.

Не е препоръчително при продължително отсъствие на адреса да се оставят големи парични суми и ценности. Да се избягва плановете за дългосрочно пътуване или почивка да се съобщават на голям кръг от хора и най-вече – в социалната мрежа, а за наглеждане на имота да се разчита само на доверен човек. Като една от основните пречки за набезите на крадците остава сигурната външна защита на жилището.

Експертите препоръчват обезопасяването му да включва сигнално-охранителна техника и  стабилна входна врата с надеждни заключващи механизми. Прозорците и балконските врати да бъдат добре укрепени и затворени при отсъствие на обитателите.

Бдителност да се проявява и на оживени места навън, особено в големи търговски центрове, масовия градски транспорт и храмовете, които са предпочитани от извършители на джебчийски кражби.

При забелязване на нарушения или извършвани престъпления своевременно да се сигнализира на тел. 112 или в най-близкото районно управление на МВР.