Полицията глобява пешеходци-нарушители (СНИМКИ)

40 пешеходци са глобени в Пловдив от началото на полицейска акция за неправилно пресичане. В 9 часа на кръстовището на булевардите „Източен” и „Хр. Ботев” започна специализираната операция, която е част от мерките за ограничаване на тежките инциденти по пътищата. Статистиката от началото на годината регистрира смъртта на деветима пешеходци и на 122-ма ранени на територията на областта.

Заради зачестилите пътни инциденти с участието на пешеходци, полицията следи всички участници в движението да спазват Закона и правилата. Още с разполагането на полицейските екипи на кръстовището пред Аграрния университет един пешеходец пресече на червен светофар и беше глобен с фиш.

Несъобразената скорост и отнемането на предимство са най-честите причини за тежки катастрофи с пешеходци. В същото време самите пешеходци стават причина за инциденти, пресичайки на различни от определените за това места.

„Водачите са заобиколени с един тон ламарина и въздушни възглавници, а пешеходецът е защитен само от дрехите върху себе си. Затова шофьорите трябва да бъдат много внимателни, да пазят не само себе си, но и околните”, коментира инспектор Йордан Крачев от Пътна полиция – Пловдив.

Използването на подлези, както и изграждането на кръгови кръстовища в града са един от начините за намаляване на тежките пътни инциденти. И предупреждението, че за неспазване на правилата отговорност и санкции носят не само шофьорите, но и недисциплинираните пешеходци. Глобата за хванатите в крачка е от 20 до 50 лева в зависимост от нарушението. Акцията ще продължи и утре.

Подобни статии

Top