Полицията засилва контрола спрямо пешеходците

Шофьор без книжка рани дете и жена на зебра в Пловдив

ОДМВР – Пловдив въвежда засилен контрол над поведението на пешеходците и водачите на МПС. Превантивните мерки са резултат от анализа на пътнотранспортните произшествия с участието на пешеходци, при които трима пешеходци  са загинали и 48 са ранени през последните дни в Пловдив и областта.  Сред основните причини за настъпването на произшествията са както неправилното поведение на пешеходците на пътното платно, така и допускане на нарушения от водачите на автомобили.

В тази връзка стартират ежедневни специализирани полицейски операции, които се планират след задълбочен анализ на пешеходния травматизъм в региона, извеждане на основните причини за инцидентите с участието на пешеходци и определяне на потенциално опасните места. По време на засилената контролна дейност на пешеходни пътеки, кръстовища и в малките населени места ще се използват и технически средства за видеозаснемане. Полицейските служители ще реагират и на сигнали за конкретни нарушения на правилата за движение от страна на всички участници и ще бъдат налагани санкции по Закона за движение по пътищата.

Според статистика на сектор “Пътна полиция” – Пловдив, от началото на тази година са регистрирани общо 197 пътно-транспортни произшествия с 14 загинали и 225 ранени. 49 от случаите са с участието на пешеходци, от които 3 са загинали, а 48 са ранени. Най-голям дял в пътно-транспортния травматизъм с пешеходци има град Пловдив, където са ранени 37, а 2 са загинали. В сравнение със същия период на 2015 година се отчита намаление на общия брой ПТП /с 38/, както и на загиналите /с 3/ и на ранените /с 71/. Същата тенденция се наблюдава и при пътно-транспортните произшествия с участието на пешеходци, които са с 7 по-малко, а 5 са загинали и 52 са били ранени.

Подобни статии

Top