Полицията разпространи препоръки към студентите за празника

Броени дни преди студентския празник 8 декември, пловдивската полиция разпространи практически препоръки за предотвратяване на пътно транспортни произшествия по време на пътуванията извън града. Те са свързани с вероятността от настъпване на тежки катастрофи по вина и с участие на водачи на автомобили, най-често с малък стаж и опит, превозващи компании от студенти. Най-често причината за тези инциденти са превишена или несъобразена с пътните и атмосферни условия и с релефа на местността скорост; предприемане на рискови изпреварвания; отнемане на предимство и управление на автомобили от неправоспособни или употребили алкохол шофьори.

Празничното настроение и силните емоции обикновено са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията води и до безкритичност, и опасна агресивност, посочват от полицейската дирекция. И допълват, че високите децибели на музиката в купето на автомобила допълнително създават опасност от катастрофи. Затова от пресцентъра на ОДМВР Пловдив препоръчват на студентите:

1. Ако празникът ше бъде в населеното място, в което живеете или учите, е па-добре да не шофирате и да оставите автомобила си, за да избегнете евентуални рискове.

2. Ако ше пътувате до мястото на празненството, преценете собствения си опит като шофьор. Не забравяйте, че са възможни снеговалеж, поледици и други зимни изненади. Погрижете се автомобилът да е оборудван с гуми, подходящи за зимни условия; светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. Снабдете се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, автоаптечка, светлоотразителна жилетка и триъгълник. Планирайте пътуването така. че да избегнете шофирането на фарове.

3. Ако почерпката за празника започне още в автомобила, който Вие управлявате, не се изкушавайте дори със съвсем малко количество алкохол, защото и малките концентрации увеличават значително риска от катастрофа.

4. Шумните разговори и високите децибели на музиката при еуфоричното настроение в купето пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора, затова помолете приятели си да се съобразяват с това.

5. При пътуване заедно в група автомобили не се поддавайте да Ви въвлекат в “състезание”….”гоненица” и рискови изпреварвания. Ако Вашият шофьор управлява рисково – превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, не се притеснявайте да му направите забележка, за да промени начина на шофиране. В крайна сметка той застрашава директно и вашия живот.

6. По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Отчитайте факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не сте свикнали, е рисково.

7. След празничната нощ е важно водачът да е добре отпочинал и освежен напълно. Най-добре е от вечерта да определите кой ше Ви вози по обратния маршрут. Той не трябва да се увлича в наздравиците в празничната нощ, за да е бодър на следващия ден. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Управлявайте автомобила с намалена скорост, на по-голяма дистанция и не предприемайте рискови изпреварвания. При настъпване на опасна сънливост не се колебайте и спрете за почивка край пътя. Една кратка почивка ще Ви се отрази положително.

8. Ако попаднете в ситуация да няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис и не потегляйте, макар че не Ви се иска да закъснявате.

При необходимост сигнализирайте на телефон 112.

 

Подобни статии

Top