Половината от седмокласниците с двойки и тройки по математика

Една трета от седмокласниците в Пловдивска област имат двойки по математика, а още една трета от кандидат-гимназистите са с тройки, т.е. всеки втори има двойка или тройка. Това съобщиха от Инспектората по образование в Пловдив, след като бяха изнесени резултатите от външното оценяване след 7 клас.

Положението по български език и литература е доста по-добро – там всеки трети е със слаба или средна оценка. В региона няма нито една пълна шестица на двата изпита – по български език  и математика.

Според председателя на изпитната комисия Соня Мелоян по български има намаление на двойките в сравнение с миналата година. Оказва се обаче, че математиката е била препъни камък за повечето седмокласници, тъй като отличните оценки са само 145, а пълна шестица няма.

Тази година задачите по математика са се оказали по-трудни за седмокласниците. 90 ученици има с по две отлични оценки, т.е. 90 имат отлична оценка и по математика, и по български език, поясни Мелоян.

Средният успех на пловдивските седмокласници по Български език и литература е 4,003, т.е. нивото е същото като миналата година. Средният успех по математика обаче е с 25 стотни по-нисък.

Най-масовата оценка по български и тази година е петицата, но по математика най-много са двойките.Неявилите се на външно оценяване са били 5% и по двата предмета.

Пловдивска област е на осмо място по среден успех при малките матури в 4 клас. На първо място е област Смолян, преди нас са още Перник, Благоевград, София, Габрово, Русе и Кюстендил.

Най-добри резултати и тази година са показали децата в Основно училище „Душо Хаджидеков“, като там комплексната оценка е 19.07 точки от 20 възможни.

Най-висок е успехът на децата по „Човек и природа“, а най-нисък – по „Човек и общество“.

Подобни статии

Top