Положителната проба на Шарапова част от най-мащабната антидопингова акция в тениса

Положителната проба за забранената субстаниция мелдониий, която Мария Шарапова даде след участието си на Australian Open, е била част от най-мащабната антидопингова акция в тениса, твърди английският в. „Daily Mail“. Всеки мъж или жена, който е играл на сингъл в квалификациите или основната схема е дал кръвен тест. Това прави повече от 450 проби, заедно с допълнителни проверки на случаен принцип по време на самия турнир.

Една от идеите зад тази мярка е увеличаване на базата данни за биологичните паспорти, но едва ли това е единствената мотивация, тъй като подобни паспорти притежават главно най-високоплатените атлети. В добавка, са правени и тестове за урина, които са далеч по-евтини от кръвните, но пък именно такава проба е уличила Шарапова в употреба на забранения мелдоний.

Рускинята продължи да качва снимки на профилите си в социалните мрежи по време на турнирите в Индиън Уелс и Маями и определено показва, че се намира в добро настроение и не се е отказала от идеята за завръщане на корта.

Същевременно, агентът й Макс Айзенбъд, отказа да назове дати за официалните изслушвания, след които ще се реши и продължителността на наказанието на Шарапова. Според източници на „Daily Mail“, Мария ще представи аргументите си пред независима комисия в края на април, а решението ще бъде оповестено в средата или края на май.

 

Подобни статии

Top