Полски театър в Капана

Полският театър е акцентът на втория проект от програмата на ЕДНО „Културни посолства в Капана“. В Полша 2015 г. е обявена за Година на полския театър – тази година се навършват 250 години от първото театрално представление там.

По този повод ЕДНО, в партньорство с Полски институт, избра да покаже изложба театрален плакат и три прожекции на „млада“ полска драматургия в рамките на своята програма „Културни посолства в Капана“, реализирана с финансовата подкрепа на Общинска фондация Пловдив 2019.

След белгийската комикс изложба /Приключенията на Неро и компания/, представена през месец юли, в сътрудничество с Посолство на Белгия, през август предстои месец на полската култура. „Изложба полски театрален плакат“ на проф. Лех Майевски и три спектакъла от цикъла „Театротека“ – екранизации на полска „млада“ театрална драматургия ще може да посети пловдивската публика в пространството на ЕДНО, в Капана. Изложбата ще бъде отворена от 4 до 31 август, а специалното й представяне ще бъда направено от директора на Полски институт – г-жа Аньешка Кошчушко на 12 август. Веднага след това, ще стартира и първата прожекция. Следващите ще бъдат съответно на 19 и 26 август, от 19,30ч.

Името на проф. Лех Майевски е познато в цял свят – той е един от най-ярките представители на полската плакатна школа, който работи и в областта на графичното оформление на книги. Неколкократно е участвал като жури в Триеналето на сценичния плакат в София, автор е на логото на Полските институти в цял свят и на кориците на няколко полски антологии, издадени на български език от Полския институт в София. Освен това, проф. Лех Майевски е лауреат на многобройни награди за проекти на плакати.

Цикълът „Театротека“ е проект на Студиото за документални и игрални филми във Варшава. Идеята на проекта е да се използва потенциала на филмовата технология за екранизиране на най-интересните постижения на „младата“ полска театрална драматургия. Стилистиката на съвременните пиеси е напълно различна от класическата драма. Освен това, новото поколение автори, пишещи за театъра, създават свой оригинален език, обогатяват съвременната драма с проблематика, интересна за младите хора и техния начин на възприемане на заобикалящата ни среда. Младата полска драматургия заслужава да бъде популяризирана сред един по-широк кръг от зрители и това е основната цел на този образователен проект.

Представяме три съвременни полски пиеси:

„Куфарът” – реж. Вавжинец Костшевски (68 мин., с надписи)

Историята на французин, който по време на изложба в Музея Шоа в Париж вижда бащиния куфар, експонат от Музея в Аушвиц-Биркенау. Откритието предизвиква голяма промяна в живота му.

Подобни статии

Top