Поне 48 часа ще бъде затворен пътя Пловдив – Смолян (СНИМКИ)

IMG_8004

Най-малко за 48 часа ще бъде затворен главния път, над 4000 тона скална маса е блокирала и двете ленти, опасните камъни ще бъдат взривявани, съобщиха от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. DCNEWS вече ви съобщи за огромното свлачище, което блокира двете пътни платна.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пое лично координацията по разчистване на огромното свлачище по пътя Асеновград – Смолян в района на село Югово. Павлова е на мястото на инцидента и ръководи екипите. По думите й главният път ще остане затворен за движение минимум 48 часа.

Свлачището е огромно и много опасно, има вероятност да се свлекат огромни скални отломки, което прави пускането на движението неблагоразумно. Обходните маршрути за движение по направление Смолян – Пловдив са Смолян – Кричим – Девин или Смолян – Кърджали – Пловдив. Създадена е нужната организация, като полицията спира движението по опасния път и пренасочва пътуващите по безопасните обходни трасета, обясни

Тя отбеляза, че ситуацията с това свлачище е много сериозна. То се е активирало през нощта, като са паднали над 4000 тона скали.

Проблемът с разчистването идва от там, че скалните късове са много големи  и е трудното извозването им. В момента правим анализ каква част от тях ще бъдат взривени, заяви министър Павлова.

Тя добави, че в помощ ще бъде включена специализирана техника, която работи на АМ „Марица“.  Ще бъде предоставена и  специална фадрома с чук, която да разбива скалите и да се извозват.

При по-малките свлачища частично се почиства, но тук скалната маса е огромна и тежка, което налага извозване и депониране. Една част ще се извози в Асеновград, а друга в близко до мястото депо. Критичното в момента е, че има огромни камъни и има риск те да паднат по всяко едно време върху техниката докато работи и не може да застрашим живота на работниците. Заради това няма да работим по самото разчистване, каза още

Тя уточни, че е сформиран екип от професионалисти и алпинисти, които със специални хидравлични възглавници и крикове утре ще  се качат и  под сериозен контрол, ще започнат обрушаване на скалните парчета.

Дотогава не можем да предприемем  нищо. След като се обрушат огромните и опасни скални парчета ще взривим опасните камъни долу, за да намалим обемна на скалната маса. Това ще продължи минимум 48 часа, защото работата е изключително рискова. Две от големите фирми в региона също ще предоставят специализирана техника, като ще се работи от двете страни на свлачището. Шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров също пътува на място, за да координира и ръководи акцията, съобщи министърът.

Лиляна Павлова поясни, че тепърва ще се работи за обезопасяване на големите свлачища в Родопите, застрашаващи пътуващите по главните направления.

Вече имаме готови проекти за трайно решаване на проблема. Там където е най-опасно ще изградим полутунели, а на други  места ще поставим специални, движещи се мрежи, за са решим проблемите, обясни Павлова.

Тя подчерта, че всеки ден в страната има свлачища и падане на земни маси. По-малките се почистват своевременно, но големите и опасни свличания отнемат време.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top