Поничките под домашен арест, прокуратурата ще протестира мярката

Врачанският окръжен съд пусна под домашен арест убийците на 18-годишния Тодор от Враца – братята Десислав и Иван Дамянови. По-рано днес прокуратурата внесе искане за налагане на постоянна мярка „Задържане под стража“ за двамата извършители на бруталното убийство, а по време на делото за мярката, защитата настоя за „домашен арест“.

След направената късно снощи аутопсия на тялото на Тодор, столичните светила в медицината /лекари от ВМА/ не могли да определят точно от какво е починало момчето, съобщи врачанският сайт tribali.info. Вещите лица констатирали, че всички увреждания по тялото на момчето се дължат на тъпи предмети с малка инерция. Те обаче не могли да посочат точна причина за смъртта.

По време на заседанието прокурорът Ивайло Христов заяви, че всички доказателствата сочат, че обвиняемите умишлено са убили 18-годишния Тодор, като са му нанесли множество удари. Той заяви, че има реална възможност братята да се укрият или да извършат друго престъпление и по тази причина следва да бъдат оставени зад решетките.

Адвокатите на двамата братя – Росен Бончев и Светла Генова, поискаха по-лека мярка за неотклонение – домашен арест. Те бяха категорични, че Дамянови са се защитавали от момчето, което ги е нападнало с метален бокс. Според Генова няма доказателства за причинно-следствена връзка между боя и смъртта на момчето. Тя изтъкна, че двамата братя дори имат повече физически наранявания от починалото момче. Генова призова съда да се произнесе безпристрастно въпреки обществения натиск.

В последните си думи пред съда Десислав Дамянов заяви, че съжалява за момчето и че не е предвидил фаталния изход от свадата. Той дори бил помогнал на Тодор, след като се свлякъл на земята. Другият брат обаче обаче поддържаше тезата, че само са се защитавали от младежа.

Съдът мотивира решението си за налагане на по-леката мярка с това, че известните с прякора си Поничките братя нямало опасност да се укрият или да повлияят на свидетелите по делото.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Софийския апелативен съд. Прокурорът по делото Ивайло Христов бе категоричен, че ще протестира решението на съдебния състав.

Докато съдът гледаше мярката, десетки съученици и приятели на пребития до смърт Тодор Йорданов се събраха пред съдебната палата във Враца.

Междувременно врачани започнаха да събират и средства, за да подпомогнат почерненото семейство, съобщи 24chasa.bg.

Снимка: 24chasa.bg

 

 

Подобни статии

Top