Почитаме братята-ковачи Св. Антоний и Св. Атанас този уикенд

Почитаме братята Антон и Атанас

На 17 януари почитаме паметта на Свети Антоний – покровител на чумата и всички болести. Имен ден празнуват всички, които носят имената Антон, Антония, Антоанета, Антонина, Антоан, Андон, Тончо, Тоня, Дончо, Донко и Донка.

На следващия ден – 18 януари, отбелязваме друг голям празник – Атанасовден. Именици са Атанас, Атанаска, Наско,Таньо, Живко и Живка. В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Смята се, че от този ден нататък зимата започва да си отива.

Легендата разказва, че Свети Антоний и Свети Атанас са двама братя-ковачи.  Според вярванията всички болести се събират на Антоновден, за да тръгнат по хората на следващия ден (Атанасовден). И двата празника се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

На Антоновден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“. Месят се  содени питки, които се раздават за здраве на роднини и приятели. Една питка задължително се закача на тавана.

Тя се нарича „за лелята“, т.е за чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден.

На Атанасовден по традиция се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top