Поредно водно бедствие в страната

Бедственото положение в Красново и Кръстевич остава в сила

Редица общини бедстват заради лошите метеорологични условия, обхванали страната в последните дни. През последното денонощие са подадени стотици сигнали за разрушени покриви, огради, комини, изкоренени дървета и прекъснато електрозахранване. Наложи се и затварянето и на основни пътни артерии в страната,  обобщава Дарик.

Бедствено положение бе обявено за територията на цялата област Смолян. Най- критична е ситуацията в общините Смолян, Девин и Доспат. Положението в град Смолян е много тежко заради прелелите реки Черна и Бяла. Получени са много сигнали за наводнени мазетата на жилищни блокове. Мобилизирани са всички институции, военни и доброволци. Най-засегнат е квартал „Устово“, но няма опасност за хората, каза пред Дарик директорът на смолянската пожарна Красимир Шотаров. Работят над 100 пожарникари и спасители. Населението е уведомено да премести автомобилите, паркирани близо до речното корито. Правят се диги, за да се ограничат речните разливи. Язовир „Златоград“ също прелива, но няма опасност за хората.

В община Девин пътят към село Триград е залят и преминаването към селото не е възможно. Проблеми има и в селата Змеица и Барутин. Затворен заради свлачище е третокласния Кричим – Девин, който се разчиства. Повишени са нивата на реките Върбица и Арда в общините Рудозем и Златоград. В село Триград също има евакуирани хора от две къщи.

Хората в Смолян са изплашени, тъй като още помнят голямото наводнение от лятото на 2005 година. Тогава квартал „Устово“ също бе наводнен от придошлите води на реките Черна и Бяла.

Частично бедствено положение обяви кметът на Бургас Димитър Николов. То се отнася за най-засегнатите от проливните дъждове квартали „Лозово“ и „Долно Езерово“. За по-малко от денонощие в Бургас се изляха 70,5 литра на квадратен метър дъжд. В „Долно Езерово“ са наводнени 70 къщи. Седем души са евакуирани от вилна зона „Черниците“, шестима – от „Долно Езерово“. В комплекс „Зорница“ има много наводнени мазета на жилищни блокове.

Наводнени улици, дворове и мазета има в цял Бургас и в селата Полски извор, Ливада, Новоселци в община Камено и Факия, Момина църква, Граничар и Кирково в община Средец. Към момента няма сигнали за бедстващи хора или за населени места, останали без ток или вода. Багери изкопават отводнителни канавки в Сарафово и Равнец, за да се оттече водата в тях, а не в по-ниските улици.

Много пътища в Бургаска област са наводнени, други са затворени, заради падналия дъжд от 70 литра на квадратен метър през изминалите часове. Валежите в Бургаско спряха, но духа силен вятър със скорост 16 метра в секунда.

Наводнен е входът към Автомагистрала Тракия, алтернативният път е през Българово – Камено – Братово – Горно Езерово. Под метър вода е входът на бившето транспортно предприятие СОМАТ и много подлези в града. Затворен е пътят „Бургас-Варна“, заради преливане на река „Двойница“ в района на Обзор.

В община Поморие са затворени пътищата „Гълъбец-Горица“ и „Страцин-Просеник“, залети от река Хаджийска. В община Созопол е затворена отсечката „Зидарово-Димчево“, там река Факийска е излязла от своето корито. Обходният маршрут е през село Извор. Остават затворени „Ахелой-Каблешково“ и „Бургас-Средец-Ямбол“ в частта му около „Аврамов мост“. Алтернативните маршрути са през Дюлево и Суходол. Невъзможен за движение е пътят „Карнобат-Шумен“.

Две варненски общини са в бедствено положение, съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Това са Провадия и Дългопол, където обилните валежи са причинили сериозни щети.Пасев информира, че в Дългопол има залети улици, но не вследствие на преливане на язовири, а на запушени дерета. Областният управител е издал разрешение умишлено да бъдат скъсани дигите на два язовира в община Провадия, тъй като е имало непосредствена опасност за населените места. Едно от местата е с. Комарево, където вълната се е пренасочила към Провадийска река. Евакуирани са и работещите в две газстанции в Синдел. В Долище част от кметството също е наводнено, изнесени са от техните домове хората, които са трудно подвижни. В с. Блъсково пък е залят цял квартал.

Частично бедствено положение е обявено в село Попово, община Болярово, заради придошлите води на река Поповска. Заместник-кметът на общината Нина Терзиева съобщи за Дарик, че около 3.00 часа тази сутрин, след бърза намеса на кметския наместник и службите към пожарната, са изведени при роднини десетина жители на селото, които обитават залети от водата къщи. Пострадали са над 15 имота, наводнени са дворове, мазета и етажи от къщи. Река Поповска е приток на река Тунджа.

Активизирало се е свлачище по пътя към Котел на около 100 метра от разклона за село Жеравна, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Първолета Мандинска. Заради свляклата се земна маса е затворено едното платно на шосето, уведомена е пътноподдържащата фирма. Екипи на пожарната отводняват имоти в няколко селища в областта – две къщи в село Биково, една в град Твърдица, един имот в Стара река и един в село Желю войвода, както и туристически комплекс в село Катунище. В село Катунище и в село Раково има сигнал за скъсани електропроводи, екипи на ЕВН работят по отстраняване на аварията.

Ришки проход остава затворен за движение. Заради наводнени участъци от пътя Шумен-Карнобат в района на село Ивански преминаването на автомобили е невъзможно през прохода. Обстановката е усложнена и заради свлекли се на места по пътя земни маси и паднали клони на дървета. Движението се отклонява през Котленски проход.

Усложнена е обстановката в област Монтана, където остава в сила обявеното от събота бедственото положение в общините Берковица и Вършец. Ураганен вятър с пориви над 100 км/ч. отнесе покриви, огради, дървета и остави без ток десетки населени места в областта. Мокрият сняг, който вали над Вършец, допълнително усложнява ситуацията в района. По думите на кмета на общината Иван Лазаров има опасност мокрият сняг да събори дървета, наклонени от бурята. Много от покривите на къщите във Вършец са пострадали по време на разрушителните ветрове и снегът вали в домовете на хората.

Количеството на валежите в област Кърджали надхвърли 200 л/кв. м. Най-високи нива са отчетени на територията на община Кирково – 210 л/кв. Реките Върбица и Крумовица от водосбора на Арда са разширили коритата си, отворени са седем от деветте клапи на яз. „Студен кладенец“. Увеличава се броят на населените места без ток. Девет са те в община Кърджали, едно в Момчилград, три в община Черноочене, 12 в община Кирково. На много места в резултат на валежите са активирани свлачища, залят е мостът между Китница и Русалско, както и този за Софийци. Наноси са задръстили пътя за Котлари, земна маса се е срутила на пътя между селата Пловка и Самокитка, както и на разклона за Казаците, отнесена е и баластрираната отсечка между Подкова и махала Борец, както и два водостока между Постник и Нановица. В село Нановица са наводнени училището и джамията. Има и наводнена къща в с. Бреговец, Чернооченско. Частично затворен е пътят от Воденичарско за Телчарка. Язовир „Македонци“ прелива през стената. В село Загорско е спряна помпената станция, за да се предотврати риска от авария. За момента няма бедстващи хора, нито откъснати от света селища. Навсякъде работят екипи на Пожарната и EVN.

 

 

Подобни статии

Top