Пороен дъжд се изля над Пловдив, оранжев код за целия ден

Проливен дъжд се изля над Пловдив

Проливен дъжд и гръмотевична буря вилняха тази нощ около 2 часа в Пловдив. Дъждът за минути напълни улиците с вода и по тях потекоха реки. Засега няма данни за поражения.

Оранжев код за обилни валежи е обявен за 8 области в страната днес. Сред тях е и Пловдив, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Много лошо ще бъде времето още в областите Софи, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Стара Загора. Очакваните количества дъжд за денонощието са 15-30 л/кв.м. Ще духа умерен, временно силен вятър от изток-североизток.

Жълт код е обявен в 20 области в страната: Перник, София – град, Кюстендил, Благоевград, пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Пплевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич.

Времето ще се определя от преминаващ Средиземноморски циклон с център южно от България. През целия ден ще вали, като на места се очакват и значителни количества – до над 30 л/кв.м.

Валежите ще са придружени с гръмотевици. Вятърът ще се усилва временно до бурен. Температурите ще бъдат между 20 и 25 градуса.

 

Подобни статии

Top