Португалски проект поведе в конкурса за пл. „Централен“

Вдигат площад Централен на пилони, продължават археологическите разкопки до пощата в Пловдив

Португалски проект за обновяването на  пространството пред площад „Централен“ спечели гласовете на граждани и жури в международния архитектурен конкурс, организиран от Община Пловдив и ONE ARCHITECTURE WEEK.

Общественото гласуване приключи на 1 септември.  В него участваха 1 662 души, които посочиха своя фаворит и изказаха мнение как искат да се промени пространството пред площада. Крайната подредба, след регистрирането и на последния глас, е: FORA (Португалия) с 791 от гласовете, SMARCK Studio (Италия) – 459 и Veit Eckelt, Sigmund Eckelt, Philipp Mecke, Ana Fillipovic от Германия с 412.

В архитектурния конкурс, стартирал на 11 април 2014г., се включиха 125 участници от 41 държави. След предаването на изисканите документи последва международно журиране и посочване на три проекта-финалисти. На 28 и 29 юни журито в състав: арх. Саша Бегович (Хърватия), арх. Асер Ортега (Холандия), арх. Елена Аргирова (Франция), арх. Илко Николов, представител на Общинския съвет в Пловдив, арх. Румен Русев, главен архитект на Община Пловдив, арх. Любо Георгиев, директор на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014, и Милена Металкова, представител на УАГС, София допусна до втори тур проектите на FORA, SMARCK Studio и Veit Eckelt, Sigmund Eckelt, Philipp Mecke, Ana Fillipovic.

На 12 септември конкурсът ще достигне до своят финал. Тогава Експертен съвет на Община Пловдив ще посочи сред тримата финалисти крайният победител.

Организаторите поискаха от финалистите да представят видео-презентации на проектите си. Тези видео-представяния не са част от материалите, изискани за конкурса. Целта е популяризиране на проектите и да се въвлекат пловдивските граждани в процеса на избора на победител.

Подобни статии

Top