Португалци ще правят новия площад „Централен“

Португалци ще правят новия площад Централен

Пловдивският общински съвет прие решението на Експертния съвет към община Пловдив и единодушно обяви португалски проект за победител в международния конкурс за обновяване визията на пл. „Централен“. Международно жури класира на първо място екип ФОРА, който предложи визията си за пространството да е съставена от площад за мащабни събития, зона за плавно преминаване и подземен музей.

С 42 гласа ЗА пловдивският общински съвет избра победителя в конкурса за обемно-пространствено решение и обновяване на площад „Централен”. Португалският екип ще получи 25 хиляди лева за първото си място. Класираните на второ и трето място проектанти от Италия и Германия ще бъдат наградени с по 10 хиляди лева.

Според кмета Иван Тотев финансирането на ремонта на площада може да бъде осъществено от общинския бюджет, по оперативна програма „Региона в растеж” или целево финансиране от държавата.

Тотев е категоричен , че до края на годината е възможно да бъде приет работният проект, а технически ще отнеме около 5 месеца. Според кмета началото на същинският ремонт може да бъде предвиден за пролетта на 2016 година.

 

 

 

 

Подобни статии

Top