Поръчаният от Райфъла Гяуров: Лекари казваха, че ми се заканвал

Аргир Гяуров е знаел, че Атанас Червенков – Райфъла му се заканва. „Лекари ми казаха, че пред тях Червенков се е заканвал, че ще ме унищожи и ликвидира“, заяви днес в съда собственикът на медицински център Хипоталамус, който бе намушкан с нож 7 пъти от Бисер Романов и Симеон Генов по поръчка на Райфъла на 12 февруари 2014 година.

Впоследствие лекарите и медиите, които му се обадиха след инцидента го питали едно и също: „Това от Райфъла ли ти дойде“. Според Гяуров причината била една – конкурентен бизнес. И двамата имат медицински центрове.

Гяуров разказа за нападението и позна в залата единия извършител – Симеон Генов. По думите му две години преди опита за убийство, медицинският му център навлязъл в бизнеса със спешната медицинска помощ. Дотогава частната Бърза помощ на Райфъла била монополист на пазара, а почти сто процента от семейните лекари в Пловдив и селата имали договори с фирма „Цитомедика“, чийто собственик бил Червенков. След 2011 г. законът се променил и НЗОК поела таксите за абонамент на общопрактикуващите лекари към подобни дружества. Затова Гяуров и съдружникът му решили, че има ниша и основали структура за неотложна медицинска помощ.

Двамата започнали да рекламират услугата и дори сключили 14 договора. Впоследствие договорите станали 45 договора, а през 2012 г. – 70. После намалели на 60, защото Райфъла започнал да води съдебни дела срещу лекарите, които прекратили договорите си с неговото дружество, без да платят абонамент.

Джипитата разказвали, че Райфъла ги натсикал да се върнат с мотива, че само така ще прекрати делата срещу тях и ще вдигне запорите от сметките им.  Семейните лекари казвали, че частната Бърза помощ ги обслужва некоректно и иска пари от пациентите, които й пращат.

Първото предупреждение дошло през 2013 г. , една година преди опита за убийство, когато изгоряла линейка, паркирана пред медицински център „Хипоталамус“. Според пожарникарите и полицаите колата се била самозапалила.

„Във вечерта на нападението около 19.00 часа се прибирах от работа. Още докато паркирах колата си – тъмносиньо БМВ 325 – видях двама младежи на спортната площадка пред входа на осеметажния блок, където живея. Те си казаха нещо и влязоха във входа, аз побързах да вляза след тях. Те бяха на площадката на 1-ия етаж до асансьора. Аз тръгнах по стълбите към асансьора и тогава единият започна да слиза. Докато се разминавахме се завъртя и почна да ме удря по гърба. Усещах тъпи силни удари, но нямах представа, че са с нож“, припомни си Гяуров.

Бизнесменът първоначално помислил, че двамата са смятали да извършат обир и са го нападнали, тъй като е видял лицата им. След това обаче видял ножа в ръката на единия нападател. „Едва тогава започнах да усещам ударите като прободни“, каза Аргир Гяуров.

Той успял да се мобилизира и отблъснал нападателя, дори го повалил на стълбището. Другият се уплашил и избягал, а след него хукнал и падналият на земята. След това Гяуров се качил в жилището си, обадил се на съдружника си Стойчо Стойчев  и го помолил да звънне на 112. После слязъл пред блока с родителите си.

Първо дошли две полицейски коли, после съдружникът му, а след 15 минути и линейката на Спешна помощ. Те обработили раните му и го откарали до Хирургиите, където му направили изследвания и установили, че няма поражения на важни органи. Освен това част от силата на ударите била поета от дебелото зимно яке на Аргир Гяуров, казали докторите в Спешното.

Гяуров лежал в болницата 5-6 дни и после няколко месеца се лекувал у дома, докато му мине болката и подутините от дясната част на тялото. Впоследствие сестра му и други съседи си припомнили, че като излизали за работа в 7 сутринта, през последните дни имало непрекъснато младежи, които наблюдават входа на блока.

След инцидента Гяуров се изнесъл от дома си и отишъл да живее под наем в затворен комлекс с охрана и видеонаблюдение. А когато се прибирал вечер, бил с придружител. Спрял да разхожда сам и кучето си. Едва преди два месеца се прибрал обратно в дома си в Кючук Париж.

Припомняме, че Райфъла бе обвинен в поръчителството на опита за убийство на бизнес конкурента си. Според подсъдимия по делото Симеон Генов, поръчката дошла до него чрез Веселин Загорски, който разпоредил Гяуров да бъде ранен така, че да изпадне в кома и затова били обещани 20 хиляди лева. Тъй като килърите не свършили добре работата, Червенков платил само 10 000 лева на Загорски.

Райфъла е обвинен също в поръчителство за палежи на автомобили, сред които и четирите коли на бившия депутат Антоний Йорданов и семейството му.

Подобни статии

Top